Brannbamsen Bjørnis ble ansatt ved Trøndelag brann- og redningstjeneste i 2013. Det var den pensjonerte brannmesteren Bjørn Hellan som kom med ideen. For litt over ett år siden begynte Trøndelag brann- og redningstjenesten å ta med en Bjørnis-bamse i utrykningskjøretøyene.

- Tanken var å hjelpe barn og unge som hadde opplevd traumatiske hendelser. Vi har selv sett at dette har fungert godt i flere situasjoner, forteller brannmester Rikard Heimen ved Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Deler ut bamse etter brann

Han er matfar til Bjørnis og har ansvaret for å fortelle om Bjørnis’ hverdag på sosiale medier.

- Jeg har ikke nøyaktig oversikt, men vi har delt ut mellom 40 og 50 Bjørnis-bamser etter å ha rykket ut til branner og trafikkulykker. Vi merker at barrna også husker noe positivt fra det som kan være en traumatisk hendelse når de har fått utdelt bamsen, forteller han.

Bjørnis er også veldig opptatt av brannsikkerhet, og han har blant annet sitt eget aktivitetshefte som opplyser barna om brannsikkerhet på en leken måte.

- Vi merker at Bjørnis når ut til barna. Han har vært på besøk hos førsteklassinger og lært barna hvor viktig det er med røykvarsler og at man sjekker at batteriet fungerer. Jeg håper han blir kjent for det forebyggende arbeidet. Barn lærer bort til foreldrene, forklarer Heimen.

Bjørnis er alltid med

Det hender at brannmannskapene møter familier som har mistet hus og hjem. Alt av leker har gått tapt i brannen.

- Da kan det være fint å få en Bjørnis når alt er brent ned. Nå er det alltid en Bjørnis med i våre brannbiler. Det har også spredt seg til en del andre brannvesen-enheter rundt omkring i landet, sier Heimen.

Bjørnis er svært flink til å oppdatere sine venner gjennom sosiale medier som Facebook og Instagram. Brannbamsen har også en egen nettside. Heimen forteller at bamsen er svært populær og forespørslene kommer fra alle kanter.

- Vi prøver å stille opp så mye vi kan, men noen ganger krasjer det med andre forpliktelser, forteller Heimen.

Da fire år gamle Isach Nathaniel fikk beinet under et lastebilhjul, fikk både han og storebroren Jacob Alexander en Bjørnis hver. Pappa Gunnar Ørholm er sikker på at situasjonen ble mindre skummel da brannvesenet tok frem Bjørnis-bamsene.

Bjørnis ligger klar i brannbilen, og kan være en god trøst for noen som har opplevd noe skummelt. Foto: TRØNDELAG BRANN- OG REDNINGSTJENESTE