I går ble det slått alarm i Steinkjer da det ble funnet både gjedde og abbor i Lømsen. Innsjøen ligger i Følling, en mil nord for Steinkjer, og har elveforbindelse med Snåsavatnet.

Alvorlig

Jon Gunnar Dokk fra NINA (Norsk institutt for naturforskning) ankom Lømsen med en elfiskebåt fra Lillehammer klokken 16.30, og ved hjelp av spesialbåten skal rovfisken slås i svime av strømsjokk.

- Utifra ryktene er det ikke så veldig mange gjedder som er satt ut, så vi må nok ha litt flaks for å finne dem. I kveld kjører vi inn i sivvegetasjon, så jeg håper vi lokker fisken i garnet om vi ikke får tak i fisken selv, sier Dokk.

Miljøverndirektør i Nord-Trøndelag Bjørnar Wiseth forteller at fiskerne har en time igjen før de har rundet vannet, men at de foreløpig ikke har hatt lykken med seg.

- Det er ganske alvorlig hvis vi ikke lykkes. Gjedda er ille, men abbor er like ille, spesielt hvis de formerer seg. Nå håper vi på det beste, sier Wiseth.

Lokalt engasjement

I tillegg til elfiskebåten, forteller Wiseth at det har vært stort lokalt engasjement. En gruppe lokale fiskere har satt ut 100 garn, og initiativtaker Aleksander Holmstad forteller at dette til sammen utgjør over to kilometer med garn i Lømsen.

Fiskeentusiastene håper at dersom rovfisken ikke blir funnet av elfiskebåten, vil fisken har en fluktreaksjon som fører dem i garnet.

- Vi skal være ute med båten og lete til rundt midnatt, og bruke hele dagen i morgen, sier Dokk.

Ryktene sier at det er satt ut flere gjedder, og fiskeforvalter Anton Rikstad, grunneiere og fiskeinteresserte er livredde for at gjedda skal ta seg ned den drøyt fire kilometer lange elva ned til Snåsavatnet.

- Det er en miljøkatastrofe hvis gjedde og abbor kommer ut i Snåsavatnet. Dette er faunakriminalitet som vi har anmeldt, sier Rikstad.