Dette konkluderer Havarikommisjonen i sin rapport som ble offentlig denne uken.

Det var 1. mai 2013 at sjarken Eiravåg kjørte inn i fjæresteinene i Vanvikan i Leksvik kommune uten fører. Senere samme dag ble en 38 år gammel mann fra Skogn funnet omkommet i Strindfjorden nordøst for Trondheim.

Alene på båten

Rapporten forteller at båtføreren drev teinefiske etter sjøkreps da han ble dratt over bord av et tau fra en teinelenke. 38-åringen var alene i båten da ulykken skjedde.

Havarikommisjonen sier videre at det er vanlig praksis at fiskeren setter teinelenker mens båten går på autopilot, men at det sannsynligvis hadde skjedd noe som gjorde at 38-åringen måtte rette på noe tau. Dermed skal tauet ha kveilet seg rundt foten på ham og dratt han over bord.

Velkjent fare

Fall i sjøen grunnet tauverk og annet fiskeredskap er en velkjent fare for fiskere. Konsekvensen av slike ulykker er ofte fatal etter nedkjøling og drukning.

Kunne vært unngått

Havarikommisjonens rapport konkluderer med at ulykken kunne vært unngått dersom utstyret på dekk hadde vært arrangert annerledes, slik at fiskeren kunne nærmet seg utstyret uten fare for å hekte seg fast.

De sier videre at det er viktig å etablere tiltak for å hindre at slike ulykker skjer senere.

Her gikk sjarken Eiravåg på land.