– Vi har fått svært dårlig hjelp av det offentlige etter at vi ble siktet og fengslet, både når det gjelder økonomi og helsetjenester, sier den 28 år gamle kvinnen til Aftenposten.no.

Ett år etter at de ble siktet for medvirkning til legemsbeskadigelse med døden til følge, henla statsadvokaten i Trøndelag saken på grunn av bevisets stilling.

- Medieomtalen har mye av skylden

– Livet vårt er ødelagt. Vi blir fremdeles behandlet som om vi er de to personene det sto om i avisen: barnemordere, sier den 28 år gamle kvinnen. Hun mener medieomtalen har mye av skylden for at de er i en vanskelig livssituasjon i dag.

Fredag 27. november 2013 ble de to unge foreldrene siktet og varetektsfengslet. Den 15 måneder gamle gutten ble funnet død i sengen etter han ble etterlatt hjemme alene to timer.

Ved henleggelsen uttalte førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes at saken var svært grundig etterforsket. Den endelige obduksjonsrapporten som kom ved nyttår, ga ikke noen årsak til at gutten døde. Påtalemyndigheten ba etter dette om nye undersøkelser, og to sakkyndige ble oppnevnt. Heller ikke de kunne konkludere med noen sikker dødsårsak.

– Vi var en vanlig familie

– Vi leste i avisen at vi skulle ha så store problemer at hjelpeapparatet var bekymret for oss. Vi kjenner oss ikke igjen i den beskrivelsen. Vi var en normal, liten familie på tre, selv om vi hadde dårlig økonomi og begge har vært plaget av mye sykdom. Jeg har en MS-diagnose og mannen min sliter med posttraumatisk stressyndrom, sier hun.

Barnevernet kom på uanmeldt hjemmebesøk hos familien dagen før gutten døde, etter en bekymringsmelding fra en helsesøster.

– Hvorfor forlot dere gutten alene hjemme?

– Vi følte oss presset til å oppsøke psykologen til mannen min etter pålegg fra barnevernet, sier hun. – Det var snøstorm og svært glatte veier den dagen, og mannen min har ikke førerkort.

Fant gutten livløs

- Vi mente det var tryggere å la gutten bli igjen hjemme sovende i sengen enn å ta ham med, og jeg tror mange i den situasjonen hadde gjort det samme.

De trodde han sov godt da de dro om morgenen  - Alt var stille. Jeg så ikke oppi sengen før vi dro, det var mørkt på rommet og jeg var mest opptatt av ikke å vekke ham, sier moren. Da de kom tilbake klokken 11.30, fant de gutten livløs.

– Det gjorde sorgen lettere for oss da vi fikk høre av politiet hadde fastslått dødstidspunktet til midt på natten. Da vet vi i hvert fall at vi ikke kunne gjort noe, uansett, sier hun.

Stort tomrom og savn

– Vi sitter igjen med et stort tomrom og savn etter gutten vår, som ble tatt fra oss like etter at ambulansen kom. Vi fikk aldri se ham igjen.

Tiden etter at de kom ut av varetekt ble vanskelig. Fordi hun satt fengslet, ble fristen for en søknad om gjeldsforhandlinger ikke overholdt, og hun mistet muligheten til å få slettet inkassogjeld på en halv million kroner. De hadde ikke råd til å betale husleien, og bodde på et vandrerhjem et par uker til pengene fra nav tok slutt. Etterpå måtte de bo fire uker i bilen i vinterkulden. Pengene de hadde fått til å dekke begravelsen til sønnen, ble brukt til drivstoff for å holde bilen i gang.

I tillegg mistet de alle tingene sine, som måtte bli igjen i det leide huset. Det eneste de hadde plass til å ta med i bilen, var sengetøy og litt elektronikk.

Store skader etter selvmordsforsøk

Senere prøvde den 31 år gamle mannen å ta sitt eget liv, og endte med store knusningsskader på kroppen. I dag sitter han i rullestol og har mye smerter.

– Oppfølgingen av helsevesenet har vært dårlig. Han har fått avslag på psykologhjelp, fikk alvorlig infeksjon i sår på ryggen og har fått for lite smertelindring, forteller den 28 år gamle kvinnen.

Mesteparten av familien har snudd ryggen til dem etter dødsfallet og siktelsene.

– Erstatningsbeløpet på 700 000 kroner hver er egentlig altfor lite. Det går ikke an å sette en prislapp på det vi har vært igjennom, sier hun.

– Penger vil ikke rette opp i det som har skjedd, men det gir oss i hvert fall en mulighet til å starte på nytt.