Søndag rykket brannvesenet ut til melding om brann ved Fagerenget skole i Bjugn kommune. Det kom røyk fra en «lysestakeanretning», som trolig har vært gjenglemt siden fredag. Det var ingen synlige brannskader, kun røykskader.

Manuelle brannvarslere

Det var imidlertid ingen brannalarm som varlset om røykutvikling, men arrangører av et loppemarked som tilfeldigvis var på skolen denne helga, skriver Fosna-Folket.

At skolen mangler automatiske brannvarslere har vært påpekt under tidligere tilsyn ved skolen. Sist i 2013 mente brannvesenet at skolen måtte ordne et tilfredsstillende brannvarslingssystem.

- Det er ingen spoler som er koblet opp mot 110-sentralen ved denne skolen, sier overbefal Sturla Hammertrø i Fosen brann- og redningstjeneste IKS til Fosna-Folket.

Nå er det kun manuelle brannvarslere på skolen, som krever at noen trykker på dem ved en eventuell brann.

Les mer: Bjørnis går nye veier for å lære barna om brannsikkerhet

Kostbart

Årsaken til at det ikke har blitt gjort noe med brannvarslingssystemet ved skolen er ifølge rådmann Emil Raaen sammensatt.

– Det har vært kostbart samt at avgjørelsen ble satt på vent med tanke på at man skulle avgjøre byggets framtid, sier Raaen til Fosna-Folket.

Det har i flere år vært mange diskusjoner om å legge ned skolen i Bjugn. Rådmannen mente at det var riktig å stenge skolen på grunn av byggets forfatning og elevtallgrunnlag, men et politisk vedtak avgjorde at skolen fortsatt skulle brukes.

Uteskole

Nå skal Bjugn kommune utføre en risikoanalyse for å se om skolen tilfredsstiller kravene om brannsikkerhet. I mellomtiden møter elevene opp på skolen for å ha uteskole.

- Den første vurderingen som nå blir tatt, er om det er forsvarlig å ha barna på skolen. Vi må sjekke om det er brannteknisk forsvarlig å ha undervisning der. Vi må også ta en vurdering på om det er helsemessig trygt å oppholde seg der, med tanke på eventuelle gasser fra røykutviklingen, sier rådmannen.