Egil Kvam satt hjemme i sofaen da han leste serien «Livet med kreft» og at Adresseavisen ønsket å få inn lesernes personlige historier.

- Først tenkte jeg bare «jaja, det kan jeg vel gjøre», men da jeg begynte å skrive så kjente jeg at det var godt å få utløp for frustrasjonen jeg satt inne med, sier Egil Kvam.

- Glad jeg gjorde det

«Jeg oppdaget en kul på halsen, en hoven lymfeknute som vokste, og dro til legen som sa det var forkjølelse. Jeg kranglet til meg en undersøkelse, og kom inn til ultralyd og CT-scanning etter nesten to måneder. Det viste seg å være mandel med ondartet moder-svulst», står det i Kvams leserinnlegg.

Kvam strever fortsatt i hverdagen med plager etter kreftbehandlingen, og håper at han har bidratt til å sette fokus på hvor viktig det er å ta pasientene på alvor, og at fastleger må henvise videre om de er usikre.

Han har fått flere positive tilbakemeldinger og skryt av legene han har vært i kontakt med på St. Olavs Hospital etter at han delte sin krefthistorie.

- Jeg er glad jeg gjorde det, konkluderer han.

- Informasjon skaper trygghet

Assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, mener serien «Livet med kreft» har vært viktig for å sette søkelys på sykdommen som rammer 28 000 nordmenn i året.

- Det å få en kreftdiagnose setter i gang tankene hos folk og man får et sterkt behov for informasjon. Media er en viktig aktør når det gjelder å informere og sette søkelys på det som ikke fungerer i kreftomsorgen. Informasjon om forskning skaper trygghet og håp blant kreftrammede, sier Opdalshei.

Adresseavisens lesere ble også oppfordret til å sende inn sine personlige krefthistorier.

- Kreft har lenge vært tabubelagt, men det har skjedd en endring de siste årene. Det er viktig å være åpen om kreft, og for mange kan det å skrive om sykdommen sin fungere som terapi.

Videoer i serien «Livet med kreft»:

Ruben Bolme Aune (15): - Jeg må ha gjort noe riktig

Sikter på gullkorn: Hver dag får Torkel Ranum (70) strålebehandling for prostatakreft med tre gullkorn som målskive

Magnus Hagen (27): - Vi hadde hele livet foran oss

Inger Anne Bolme (37) : - Jeg er så stolt av Ruben

Nina Kristin Berg Hellem (30) : - Jeg kjenner ikke igjen meg selv

- Media er en viktig aktør når det gjelder å informere og sette søkelys på det som ikke fungerer i kreftomsorgen. Informasjon om forskning skaper trygghet og håp blant kreftrammede, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen