I gjennomsnitt brenner det i en bygning minst én gang per dag i Trøndelag viser tall Adresseavisen har samlet inn. I løpet av årets elleve første måneder har det vært 384 bygningsbranner.

Bygningsbranner er brann i bygninger der brannvesenet har rykket ut og det har vært flammer. Fra 2010 ble også pipebranner inkludert i bygningsbrannstatistikken. Det er noe av grunnen til at det i de fleste kommuner ble registrert høyere tall fra og med dette året.

Les også: - Tallene sier at flere personer vil dø i brann i desember

Levende lys og alkohol

Nå står desember og julehøytiden for tur, og antallet branner kan blusse opp. I desember og januar brenner det nesten 50 prosent mer enn ellers i året i Norge.

- Jula skal være ei stund for kos og hygge, men det er mer vedfyring, matlaging og bruk av levende lys. Kanskje tenner man en ekstra gang i peisen for kosens del. I kombinasjon med alkohol kan det få uante konsekvenser, sier kommunikasjonsrådgiver Pål Rune Eklo i Gjensidige forsikring.

Han tror flere holder seg mye hjemme i desember, og vi tenner lys i alle rom, uansett om vi oppholder oss i dem eller ikke.

- Tørre konglekranser med stearinlys i midten er jo praktisk talt et bål på stuebordet. Et blaff fra gardina eller en serviett som blåser over et telys, og så kan det være gjort. Flesteparten som opplever brann er ofte opprørte over hvor fort det gikk. Det er noe det første de sier til oss, sier han.

Over 2000 branner på seks år

Antallet bygningsbranner rapportert til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i Trøndelag fra 2007 til 2012 er 2156.

Kommunikasjonsrådgiver Pål Rune Eklo i Gjensidige forsikring mener tallet er enda høyere.

- Det er mange små branner som aldri blir meldt fordi huseiere ordner opp selv, sier Eklo.

Are Wendelborg Brandt ved Norges branntekniske laboratorium ved Sintef i Trondheim mener tallet er altfor høyt.

- Vi ønsker å få ned antallet bygningsbranner både av hensyn til personlige tragedier og materielle samfunnsmessige forhold, sier han.

Et bolighus i Levanger ble totalskadd i brann i februar. Foto: håkon ytterli
I mars brant det i ei trønderlån i Snåsa. Foto: Christer Rognerud