Det kommer frem i en kjennelse fra Frostating lagmannsrett onsdag formiddag.

Torsdag 18. november ble mannen pågrepet i en væpnet aksjon ved Svorkmo. På gården hans ble det funnet 31 skytevåpen, ammunisjon og rundt 200 kilo sprengstoff, har politiet opplyst.

Frykter bevisforspillelse

Fredag i forrige uke ble mannen varektektsfengslet i fire uker av Sør-Trøndelag tingrett, men han valgte å anke kjennelsen. Nå har Frostating lagmannsrett tatt stilling til saken. De mener det foreligger en reell mulighet for at siktede kan forspille bevis ved påvirkning av forklaringer gjennom kontakt med personer som har kjennskap til våpensamlingen og som nå skal avhøres av politiet.

Retten mener også at det er nærliggende fare for at siktede vil benytte muligheten til å finne ytterligere våpen og ammunisjon som eventuelt befinner seg på eiendommen.

Men lagmannsretten mener også at fengslingen må begrenses til bare to uker, og siktede kan dermed holdes i varetekt frem til fredag 9. desember.

Ba om løslatelse

Mannen er siktet for familievold samt ulovlig oppbevaring av sprengstoff og våpen. I kjennelsen har forsvareren til mannen anført at mistanken om familievold ikke ble styrket etter avhør i saken. Forsvareren mener det dreier seg om enkelthendelser med svært lange tidsrom mellom hendelsene. Mannen nekter straffskyld for denne delen av siktelsen.

Siktelsen om ulovlig opbevaring av våpen og ammunisjon gjelder oppbevaring i et ulåst våpenrom og i en ulåst låve. Politiet fortalte at de hadde funnet magasin til en MP5, men mannen har ifølge forsvareren forklart at han beholdt noen magasiner som suvenirer etter at de ble brukt i tjeneste. Våpnene som er beslaglagt har hatt våpenkort for, eller de er ikke registreringspliktige eller tilhører hans far. Den siktede mannen benekter at han skal ha gravd ned sprengstoff på gården. Han hevder det dreier seg om rykter. Forsvarer ba om at mannen måtte løslates.

Ikke gjennomgått alle beslag

Påtalemyndigheten har argumentert med at politiet har beslaglagt en større mengde våpen og sprengstoff hjemme på gården hos siktede. Politiet er i startfasen av etterforskningen, og de har ikke hatt mulighet til å gjennomgå alle beslagene i saken. Det gjenstår fremdeles vitneavhør i saken, og påtalemyndigheten mener det er uklart hvordan han hadde tilgang til våpen og ammunisjon.

Lagmannsretten er enig i at det foreligger skjellig grunn til mistanke når det gjelder familievold-siktelsen, men lagmannsretten er ikke enig i at det foreligger fare for at mannen vil begå lignende handlinger overfor familiemedlemmer dersom han løslates. De mener også at det foreligger skjellig grunn til mistanke om ulovlig oppbevaring av våpen og ammunisjon på gården. Informasjon om at det finnes nedgravd ammunisjon må undersøkes nærmere.

Videre står det i kjennelsen at politiet må gjennomgå siktedes kontakter på mobil eller data for å avklare eventuelle samarbeidspartnere. Samtidig pågår det et samarbeid med Forsvaret for å avklare i hvilken utstrekning siktede har lovlig tilgang på våpen eller ammunisjon.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter