En mann i 50-årene ble lørdag funnet død på Orkanger. En 26 år gammel mann ble like etter pågrepet av politiet og har erkjent å ha utøvd vold mot den avdøde.

Mannens forsvarer, Leif Strøm, har tidligere fortalt til adressa.no at hans klient er i en svært dårlig psykisk forfatning. Han har også bedt om at tilstanden hans må utredes.

Fanget opp for sent

Nå mener han at hendelsen på Orkanger kunne vært unngått med bedre oppfølging fra helsetjenesten.

- Det er ikke tvil om at det har vært noe med min klient. Det har vært lettvint å skylde på foreldrene, men i dette tilfellet var det ikke så enkelt. Han ble fanget opp for sent, og fikk dermed et skjevt utgangspunkt, forteller Strøm til adressa.no.

Han har kjent den siktede siden 2003 eller 2004, og kjenner godt til historien hans. Gjentatte ganger har den siktede forsøkt å få psykisk hjelp.

- Han har vært åpen på at han har hatt veldig mange vanskelige tanker han har slitt med. Han har opplevd at han ikke har blitt hørt, og det er tragisk at det skal gå så langt før noe blir gjort, sier forsvareren.

Også den siktedes mor har flere ganger forsøkt å skaffe hjelp til sønnen, men har ikke blitt tatt på alvor.

Bommet på tiltakene

Strøm understreker at det er gjort forsøk på å hjelpe klienten, men han mener man ikke har gått grundig nok til verks. Han har tidligere vært i en gruppe som har jobbet med tiltak rundt mannen.

- Det ble gjort en del bra grep, men man satte ikke inn nok tiltak. Dessuten har man bommet en del på hva som var nødvendig.

Den siktede har ikke spesifisert hva slags type oppfølging han mener mangler, men Strøm trekker frem både barnevern og sosialmyndigheter.

Alkohol og rus

Han forteller at det også var rus og alkohol med i bildet.

- Det er ofte slik at når de ikke får de medikamentene som de føler hjelper, så selvmedisinerer de seg selv. Da gjør de det med alkohol og andre stoffer, sier Strøm.

Han frykter at det kan være flere slike historier.

- Jeg vet om andre med lignende bakgrunn som min klient som har blitt godt ivaretatt og som det har gått bra med på grunn av hjelpen. Dessverre gjelder ikke det alle, avslutter Strøm.

Nå håper han klienten vil få den hjelpen som er nødvendig

- For min klients del vil det kanskje være slik at de rette myndighetene omsider forstår at han trenger hjelp. Livet hans kan bli bedre nå, selv om han alltid vil måtte bære med seg den dypt tragiske hendelsen som har skjedd.

- Tilbyr alle hjelp

Orkdal kommune kan ikke uttale seg om saken.

- Vi kan ikke uttale oss om enkeltsaker, sier leder for psykisk helse- og rusarbeid i Orkdal kommune, Siv Ekrem

- Når saken gjelder en person over 18 år kan vi heller ikke uttale oss selv om pårørende skulle gi sitt samtykke til dette. Psykiatrisk utredning av personer er for øvrig ikke en kommunal oppgave, men en spesialistoppgave. Det vi driver med er oppfølging som et lavterskeltilbud for barn og ungdom. Vi tilbyr hjelp til alle som tar kontakt med oss, sier Ekrem.

Foto: Glen Musk
Foto: Glen Musk