Bøndene i de mest støyutsatte områdene ved Ørland hovedflystasjon har nå fått gjennomslag for kravet om at Forsvarsbygg også må måle flystøyen inne i fjøset. Allerede i neste uke blir det derfor satt opp lydmålere i fem fjøs i Ørland. Det mener bonde Karl Erik Sørensen er helt nødvendig.

Ulike fjøs - ulik støy

- Det er stor forskjell på fjøsene her ut, og det holder ikke å bare måle ett fjøs for å si noe om hvordan dyrene reagerer på flystøyen når de er inne i fjøset, sier Sørensen.

Forsvarsbygg målte støyen i fjøset hos Sørensen i fjor sommer. Han mener det likevel er umulig å trekke konklusjoner om dyrene tåler støy ut fra denne målingen.

- De dyrene som var inne reagerte ikke på flystøyen, mens de som gikk ute i 116 desibel støy fikk fluktreaksjoner. Men mitt gamle fjøs har 40 centimeter tykke murvegger og jeg hadde halmballer på låven. Det er ikke vanlig i alle fjøs i dag.

Sørensen mener at dersom man skal beskytte mennesker mot flystøy, må man også ha samme krav til dyrevelferden.

Krever støyisolerte fjøs

- Dersom målingene viser at støyen i fjøsene går på dyrevelferden løs, så må spørsmålet om avbøtende tiltak også gjelde for driftsbygningene i rød sone, sier han.

Forsvarsbygg opplyser at de nye målingene er en oppfølging av testene de gjennomførte i fjor. Hensikten er å hente ytterligere kunnskap om støyforholdene i fjøsene på Ørlandet. Ifølge Forsvarsbygg er dette en del av konsekvensanalysen.

Dyrehold uten folk

Forsvarsbygg vil foreløpig ikke kommentere hva som kan bli resultatet dersom også fjøsene trenger støyisolering eller må utløses.

Mattilsynet har allerede advart mot en løsning i kommunens reguleringsplan for flybasen, der man åpner for å innføre husdyrhold i menneskefrie soner på mest støyutsatte gårdene.

- En slik løsning vil være brudd på dyreetikk og fornuftig dyrehold, sier Sørensen.