Fredag ettermiddag var Helge Helgheim som er bosatt på Tiller i Trondheim i full gang med å lage middag til seg og kona Julie da han satte kniven i en tomat. Men det ble det ikke noe av. På innsiden var den i full gang med å spire!

Ikke første gang

- Jeg skulle skjære opp tomaten og oppdaget at den ikke var bare rød innvendig. Den var full av spirende frø. Jeg tok en tomat til, og den var i samme forfatning, sier Helgheim.

Spiser du nok frukt og grønt? Her er noen tips til sunne matvarer du bør spise mer av

Helgheim forteller at dette ikke er første gangen han opplever noe slikt. For et års tid siden dukket det opp en tomat som led av samme diagnose.

- Det er et års tid siden dette skjedde sist, og da plantet vi noen av spirene som var inni tomaten. Litt utpå sommeren høstet vi små tomater som vi kunne spise. De var ikke store, men vi stelte godt med de og behandlet dem pent, så de var til slutt modne!

Dyrket fjorårets tomat

Fredagens tomat hadde han kjøpt på Coop Obs City Syd, der han kjøper mesteparten av sine dagligvarer. Om frukten (ja, frukten) kommer til å lide samme skjebne som fjorårets er ennå ikke bestemt.

Glad i tomatsuppe? Sjekk her hvilken som er den sunneste!

Ketchup på grandisen? Den billige typen har minst tomater

- Jeg vet ikke helt om vi skal prøve å dyrke den frem til noe ennå, sier han.

- Det er litt tidlig, for slike tomater kan ha en tendens til å vokse opp ganske fort. Men den ligger nå fortsatt her på tallerkenen, så det kan jo hende vi prøver å sette den i jord.

Hardbarka stemødre

Det er ikke bare tomater som faller i god jord hos familien Helgheim. Der har de det nemlig med å få ting til å spire på spesielle steder og tidspunkt. For et drøyt år siden kunne de skilte med disse stemødrene som spiret langt ut i desember.

Helge Helgheim vil ikke skryte på seg grønne fingre, men kan røpe at det kanskje er noe som ligger i familien.

- Kona er født i et gartneri, og ho er glad i blomster og planter, så det er nok der hemmeligheten ligger, sier han.