Det som kan vise seg å være en svært omfattende sak med feil bruk av taksameter ved offentlig kjøring gjennom Taxisentralen i Namsos, omtales tirsdag av Namdalsavisa.

Nord-Trøndelag fylkeskommune oppdaget ved en stikkprøvekontroll i høst at flere skoleturer i Namsos kostet mer enn de normalt skulle. De henvendte seg til Taxi Midt-Norge som har anbudet på kjøringa, som igjen foretok en kontroll av Namsos Taxi.

De oppdaget at disse turene hadde alt fra 25 til 100 prosent høyere kostnad enn normalt. Taxi Midt-Norge har foretatt beregninger som tilsier at takstbruken på skolekjøringa har en ekstrakostnad på om lag 350 000 kroner i skoleåret.

Funksjonsleder for samferdsel i Nord-Trøndelag fylkeskommune, Terje Skrattalsrud, betegner funnene som tegn på systematisk juks eller misbruk.

– Dette er svært beklagelig. Vi fikk beskjed fra fylkeskommunen om å undersøke takstbruken i Namsos og utførte flere stikkprøver på skolekjøringa. Vi vet ingenting om omfanget på dette ut over den perioden vi gjennomførte vår kontroll, sier Terje Nordbach i Taxi Midt-Norge til Namdalsavisa.

Stor kostnad

I tillegg til skolekjøringa har Namsos Taxi også kjørt med feil takst på annen offentlig kjøring. Samlet sett utgjør taksameterbruken trolig vesentlig mer enn det som er avdekt i kontroll av skolekjøringa i Namsos. Det har også vært feil bruk av takst i syketransport og kjøring av passasjerer med TT-kort, som utgjør langt mer trafikk enn skolekjøringa.

Informasjonssjef i Helse Nord-Trøndelag, Trond Gunnar Skillingstad, bekrefter at også helseforetaket har oppdaget feil taksameterbruk i Namsos.

– Vi oppdaget feil taksameterbruk gjennom stikkprøvekontroller. Dette tok vi opp med Namsos Taxi, som vi har en god dialog med. Dette skulle bli korrigert umiddelbart, sier Skillingstad.

Vil anmelde

Funksjonsleder for samferdsel i Nord-Trøndelag fylkeskommune, Terje Skrattalsrud, sier de jobber med å utarbeide en anmeldelse, men sier de ikke har gjort noen beslutning rundt hvem de vil gå til anmeldelse av, og hvilke andre sanksjoner som kan være aktuelle.

– Vi kommer til å anmelde saken. Men vi har ikke konkludert med hvordan vi skal løse dette enda. Vi har heller ikke den totale oversikten over omfanget. Men vi håper en politietterforskning vil vise dette, sier Skrattalsrud.

– Det er helt klart ting som tyder på at det er systematisk juks eller misbruk av taksameteret. Vi har kjørt flere kontroller, og tatt stikkprøver på ting som har virket urimelig, sier Skrattalsrud.

Tidligere daglig leder i Namsos taxi, Ronald Juliussen, stiller seg spørrende til anklagene og understreker at de aldri har hatt en eneste henvendelse fra fylkeskommunen angående taksameterjuks.

– Vi tok kontakt med Norges taxiforbund for å finne ut hva som var riktig takstbruk. Der kom vi fram til en konklusjon, og senere har vi kjørt på dette viset, sier Juliussen.

– Er det ikke rart at det ikke har framkommet liknende taksameterbruk ved noen av de andre sentralene i fylket?

– Jeg synes det er veldig rart. Jeg må nesten henvise til taxiforbundet. Vi pratet med de og kom fram til hvordan vi skulle kjøre. Ut over det vet jeg ingenting om denne saken, sier Juliussen.