Tirsdag ble det kjent at kirken i Larvik vurderer å ta i bruk noe så utradisjonelt som en kortautomat til kollekt, grunnet kirkegjengernes sviktende kontantstrøm.

I Åfjord kommune har de allerede prøvd ut ordningen i et halvt år.

- Det er en trend at folk ikke går med kontanter på seg lenger, sier kirkeverge i Åfjord kommune, Helge Nilsen.

- Ikke til sjenanse

Kortløsningen er ikke en tradisjonell betalingsautomat, men en liten enhet som kommuniserer med menighetens mobil eller iPad.

- Vi bruker en kortleser som kommuniserer med en innsamlingskonto som er registrert via en applikasjon på menighetens mobil eller iPad. Kirkegjengerne bekrefter beløp med pinkode som vanlig, sier Nilsen.

Som mener betalingsløsningen ikke gir noe ekstra pengepress på kirkegjengerne.

- Hos oss går menigheten rundt alteret når det er kollekt. Kortløsningen er plassert bakerst i kirken, og ettersom hele menigheten er i bevegelse skal det ikke være til sjenanse å gå bort til kortleseren, sier Nilsen.

Bruker lenger tid

Gudstjenesten varer i utgangspunktet én time, men Nilsen sier dette kan drøye litt med den nye kortleseren.

- Hvis det er veldig mange som betaler samtidig, så kan det ta noe tid. Så langt er det gjennomsnittlig to til tre som betaler med kort per gudstjeneste, sier Nilsen.

Han sier flere er åpne for betalingsmuligheten, men ønsker ikke snakke om noen kortsuksess ennå.

- Det ser ut til å være en terskel man må over for å bruke kort i kirken. Men erfaringsmessig gir folk gjerne mer når de betaler med kort, sier Nilsen.

Nidaros bispedømmeråd er allerede orientert om kortløsningen, og opplyser at flere menigheter i Trøndelag vurderer muligheten.

Denne lille kortleseren sender informasjon til menighetens innsamlingskonto.