Sist lørdag oppdaget butikksjef Håkon Borkmo ved Nava sport i Namsos at en mann i 40-årene av østeuropeisk opprinnelse var i ferd med å stikke av gårde med varer for 12.000 kroner, skriver Aftenposten.

Da han ble tatt på fersken av betjeningen hadde han fått lurt med seg to dunjakker, to par joggesko og ei Goretex bukse, skriver Namdalsavisa.

Kort tid etter publiserte butikkeieren et bilde av vedkommende på billedtjenesten Instagram, med følgende undertekst:

«Alle butikker i Namsos – se opp for denne tøffe typen».

Politiet ble også varslet, og tok mannen inn til avhør. Vedkommende innrømmet tyveriet, og ble senere løslatt.

Ny mann

I dag skjedde det på nytt. Denne gangen ble en mann pågrepet da han forsøkte å stjele et par joggesko. Også denne gangen valgte butikkledelsen å legge ut bilde av tyven med ny undertekst:

«Butikker i Namsos. Denne typen var ikke like tøff da vi tok han i tyveri».

- Vi ønsker å advare andre butikkeiere, og har fått bare positive tilbakemeldinger, sier Borkmo til Namdalsavisa.

Han understreker at han ikke kommer til å publisere bilder av alle butikktyver de kniper.

- Tar hensyn

- Om ei 16 år gammel jente tar ei t-skjorte, legger vi selvsagt ikke ut bilde av henne. Dette dreier seg om vinningskriminelle og gjengangere som tydeligvis stjeler for å selge ting videre. Vi håper det har en forebyggende effekt, sier Håkon Borkmo til avisen.

Politimester Trond Prytz ved Namdal politikammer liker ikke det han hører.

- Dette er en privat rettshåndhevelse, som jeg har liten sans for. Her utøves en slags selvjustis, hvor vedkommende butikksjef tar seg til rette og straffer folk. Jeg håper ikke han har gjort dette ut fra en mangel av tillit til politiet. Min oppfatning er at det er politiets metode som skal være samfunnets reaksjon i slike tilfeller, og ikke en privat rettshåndhevelse, sier Prytz til Aftenposten.

- Må slutte

Informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet ber butikksjefen i Namsos tenke seg grundig om.

- Dette er en praksis han må slutte med, selv om det kan være fristende når du føler deg skråsikker på at du har tatt en banditt som fortjener det. Han gjør seg derimot til en dommer og bøddel. Neste gang kan det være et barn eller en person med psykiske problemer. Hvis det de tror er en butikktyv, likevel ikke er det, kan dette få stygge konsekvenser. Det har vi sett eksempler på tidligere, sier Skåra.

Brudd på loven

Han mener praksisen kan være et brudd på personopplysningsloven.

- Hvis dette hadde vært et ordinært kameraovervåkningsanlegg, så har vi tidligere gitt overtredelsesgebyr i tilsvarende saker til virksomheten for brudd på personopplysningsloven. I dette tilfelle handler det om en representant for en virksomhet, som har tatt et bilde med eget kamera. Like fullt kan dette være et brudd på personopplysningsloven, sier Skåra, som oppfordrer butikkinnehaveren til å la politiet håndtere slik saker.

7,3 millioner

Instagram er en gratis foto-delingstjeneste og sosialt nettverk med 7,3 millioner daglige brukere. Nettverket, som i fjor ble kjøpt opp av Facebook for 1 milliard dollar, har så mange som 80 millioner registrerte brukere.

Det har ikke lykkes Aftenposten å få butikksjef Håkon Borkmo i tale mandag kveld.