- Å ha en videregående skole i kommunen er svært viktig for Leksvik-industrien og for det totale vekstpotensialet i kommunen. Trondheim på andre siden av fjorden vokser som bare juling, og det er et stort potensial for vekst i Leksvik også. Men da er en videregående skole en helt nødvendig faktor, påpekte industrigründeren Ragnar Lyng.

Nord-Trøndelag fylkeskommune er avhengige av å kutte kraftig i utgiftene i utdanningssektoren de kommende årene. Flere skoler kan være i faresonen, men en rapport fra Norconsult setter Leksvik videregående skole virkelig i faresonen.

Rapporten skisserer fire ulike alternativer, hvor alle foreslår skolenedleggelse i industrikommunen. Ved en eventuell nedleggelse sparer Nord-Trøndelag fylkeskommune 5,1 millioner kroner årlig. Industrilederne i Leksvik mener det er latterlig lite. I går møtte over 20 av dem opp for å vise sitt engasjement for skolen på et dialogmøte med fylkeskommunen på Steinkjer.

Mister rekrutteringspotensial

- Jeg tror ikke dere aner konsekvensene av en nedleggelse. Dere sparer fem promille av driftsbudsjettet ved å gjøre dette. En nedleggelse vil ha store konsekvenser for alt fra industrien til idrettslaget, sa daglig leder i CNC produkter AS Arvid Penne Steen.

Leksvik-ordfører Einar Strøm (Sp) påpekte at en nedleggelse ville være dramatisk for bedriftene.

- Industrien er sårbar og det er små marginer. Man tåler ikke så mange andre negative faktorer i samfunnet, som en skolenedleggelse. Om Leksvik videregående skole forsvinner blir svært mange av kommunens ungdommer hybelboere utabygdes. Dette ødelegger de rekrutteringsmulighetene industrien har i dag, sa han.

Avgjørelse i desember

Planer om en felles videregående skole for Leksvik og Rissa, lokalisert i Vanvikan, har også vært aktuelt. Ordfører Strøm mener den ideen begraves om Leksvik videregående skole legges ned.

- En felles og robust videregående skole i Vanvikan hadde bydd på enorme muligheter for industrien. Dette hadde gitt en enda tettere kobling til bedriftene. Dessuten er Vanvikan Fosens vindu mot Trondheim. Om Leksvik videregående skole legges ned er ikke de planene mer å snakke om. Hvorfor skal Rissa av fri vilje flytte sin videregående skole til Vanvikan i Leksvik kommune, spurte ordføreren på møtet i går.

Fylkesråd for utdanning og kultur i Nord-Trøndelag fylkeskommune, May Britt Lagesen, skal legge frem sin innstilling i saken 19. november. Leksvik-skolens skjebne blir etter alt og dømme avgjort i fylkestingets møter 4. og 5. desember.

- Hva tenker du om de negative konsekvensene industrilederne mener en nedleggelse vil påføre Leksvik kommune?

- De viser et veldig bra engasjement. Vi har hørt en del av argumentene fra før, men det er viktig å få innspill fra alle berørte parter, sa Lagesen.

I kveld møter hun på folkemøte på Leksvik videregående skole i Leksvik.