Facebookgruppen "Vi som vil slå ring rundt akutten på Orkdal sykehus" ble mandag kveld opprettet av Ingrunn Snuruås - og passerte ved 12-tiden fredag 8757 medlemmer. 1057 av disse har sagt at de kommer for å delta på markeringen lørdag for å beholde akutten ved St. Olavs Hospital avdeling Orkdal.

– Vi trenger akutten

– Dette engasjementet sier mye. Det har vært en travel uke, for å si det slik. Jeg hadde ingen forventning om en slik vanvittig respons, sier Snuruås til adressa.no. Hun innrømmer at det startet som en spøk.

– De danner ring rundt synagogen i Oslo - og vi må gjøre det samme for akutten ved Orkdal sykehus, som nå er foreslått nedlagt, sa jeg til en venninne. På kvelden laget jeg Facebook-gruppen - og siden har det gått slag i slag. Svært mange vil at akutten skal bestå. Engasjementet er så stort, fordi dette handler om trygghet. Akuttavdelingen betyr mye for mange. Jeg regner med vi kan bli et par tusen mennesker på lørdag, sier Snuruås, som fredag ettermiddag forberedte seg på appellen hun skal holde.

– Alle som møter opp må huske at de får skrevet under på oppropet mot stenginga av akutten. Vi må stoppe galskapen. Vi trenger akutten, sier hun.

Vil ha omkamp

Søndag 8. mars arrangeres støttekonserten Veit et sted i Kristiansund, som samler inn penger til juridisk hjelp for eventuelle nye utredninger for å få startet prosessen rundt lokaliseringen av det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal på nytt. Helseminister Bent Høie har bestemt at det nye sykehuset skal bygges på Hjelset i Molde, ikke på Storbakken ved Frei i Kristiansund kommune.

Kjente artister som Frode Alnæs, El Cuero og Øivind "Elg" Elgenes står i spissen for de mange lokale kreftene som bidrar til en konsert for vel 2000 tilhører i Braatthallen.

Så mange har meldt sin interesse at det blir et vanskelig puslespill å presentere alle de flotte artistene som vil bidra i løpet av et par timer. Talsmann for innsamlingsaksjonen Arne Grødahl poengterer at konserten skal være positiv og bygge opp om de tette bånd og den nordmørske identiteten.

– Nordmøringen kan nok som trønderen være litt treg i avtrekkeren, men når først engasjementet er der så er det sydlandsk. Engasjementet er kjempestort. Hele byen og deler av Nordmøre er med på en gedigen dugnad, uttaler Grødahl. Han mener det er to hovedårsaker til at konserten er i ferd med å bli utsolgt.

– Sykehussaken og dens prosesser har satt sinnene i kok, og satt i gang et stort engasjement. Samtidig er det også en unik samling av nordmørsartister samlet på et brett. Her blir det en konsertopplevelse vi sannsynligvis ikke har sett maken til noen gang før på Nordmøre, både i antall og i kvalitet.

Helseminister Bent Høie har varslet omfattende endringer i sykehusstrukturen, men møter motstand flere stedet i alndet, deriblant i Orkdal og Kristiansund, som har store markeringer i helga. Foto: Tommy Fossum
Kristiansundere har møtt opp i tusentall ved ulike markeringer i kjølvannet av sykehusstriden og stengingen av barneavdelingen ved sykehuset i helgene. Søndag arrangeres støttekonsert med vel 2000 tilhørere. Foto: Anders Tøsse