– Det vil bli en utfordring hvis mange blir syke samtidig, sier Andreas Radtke, smittevernoverlege ved St. Olavs hospital.

Ifølge FHIs ukesrapport er Trøndelag sammen med Troms og Finnmark landsdelene som har høyest forekomst av influensa nå, og andelen bekreftede tilfeller har økt kraftig de siste ukene. Men trolig er dette bare starten.

I tillegg forventes det at flere vil bli smittet av RS-virus og korona.

Kraftigere enn vanlig

– Vi ser at vi har en del influensa nå, så sesongen har startet tidligere enn vanlig. Og vi er forberedt på at det kan bli en kraftigere sesong enn vanlig, sier Radtke.

FHI skriver i siste ukesrapport at forekomsten av influensa og innleggelser med influensa øker raskt.

– Økningen skjer tidligere enn normalt, og det ventes at sesongens influensaepidemi er i full gang fra siste halvdel av desember, skriver FHI.

Smittevernoverlege i Trondheim kommune, Eli Sagvik, sier at årets influensa rammer noen mer enn andre.

Smittevernoverlege Eli Sagvik sier de allerede har registrert økt influensasmitte i Trondheim i det siste. Foto: Andrea Blåsmo

– Influensa A er en type influensa som spesielt rammer barn og eldre. Vi ser nå at en del barn er syke, og vi har hatt et smitteutbrudd i en barnehage. De minste har ikke immunitet mot viruset, og blir derfor mer syke, sier Sagvik.

Hun sier at influensaen ofte kommer brått på, og fører til dårlig allmenntilstand, hoste, vondt i kroppen og høy feber.

Små barn med RS-virus

I fjor opplevde St. Olav at mange barn ble så syke av RS-viruset et de måtte ha sykehusbehandling.

Smittevernoverlege Andreas Radtke er spent på hvordan virussykdommene vil prege de neste ukene ved St. Olavs hospital. Foto: Terje Svaan

– RS-viruset er først og fremst en utfordring for barn under fem år. I fjor opplevde vi en uvanlig kraftig sesong, og FHI har bedt sykehusene være forberedt på at det også i år kan komme flere enn det pleier å være. Det er flere barnekull som ikke har gjennomgått en normal luftveissesong, og som dermed er mer utsatt for virussykdommer, sier Radtke.

Koronapasienter ved St. Olav

Torsdag var sju pasienter innlagt med Covid-19 som hovedårsak ved St. Olavs hospital. Ingen er innlagt ved intensivavdelingen.

I tillegg tester også en del andre pasienter positivt for Covid-19, men er innlagt ved sykehuset av andre årsaker.

– Vi er nå inne i en koronabølge som vi ikke vet om har toppet seg, eller er i ferd med å toppe seg. Vi har slitt med fullt sykehus, og det har vært krevende å finne senger den siste tida, sier Andreas Radtke.

Ansatte ved St. Olav må fortsatt iføre seg smittevernutstyr når pasienter har påvist koronasmitte. Foto: Rune Petter Ness

Selv om det er få restriksjoner knyttet til koronasmittede ellers i samfunnet, blir pasienter som får påvist smitte, isolert ved St. Olav. Ansatte må også beskytte seg med fullt smittevernutstyr.

– Men pasientene blir nå isolert bare i fire døgn etter at smitten er påvist, påpeker Radtke.

FHI skriver at smittesituasjonen rundt korona er uforutsigbar. Det er nå nye virusvarianter av Covid som bedre unngår immunitet og antistoffbehandling som dominerer i Norge.

– Det kan føre til ytterligere økning av epidemien, skriver FHI. Den positive nyheten er imidlertid at de nye variantene ikke ser ut til å gi mer alvorlig sykdom, ifølge FHI.

Utbrudd i sykehjem

FHI advarer om at jula kan bli tøff for helsevesenet:

– Det er mulig at alle tre epidemiene er betydelig større ved juletider. Den samlede belastningen på helsetjenesten kan bli stor. Sykehusene og kommunene må ha beredskap for mer sykdom, større sykefravær, flere innleggelser og flere utbrudd i sykehjem og sykehus, skriver FHI.

– Det er en utfordring hvis mange blir syke samtidig. RS-viruset kan føre til trykk på barneklinikken, mens influensa i hovedsak rammer voksenmedisin. Det er klart at dette kan bli en stor belastning på helsevesenet, sier Radtke.

Kommuneoverlege Tove Røsstad er forberedt på at det kan bli en del sykefravær når influensasesongen topper seg. Foto: Morten Antonsen

Også i kommunen er de forberedt på at det kan bli noen krevende uker fremover. De har nå gitt helseinstitusjonene en påminner om hvordan de kan unngå smittespredning.

– Vi forventer at mange blir syke, at det kan bli krevende på en del arbeidsplasser og at det blir en del innleggelser på sykehuset. Men dette må vi bare håndtere. Vi betaler litt av prisen for at vi stengte ned samfunnet i to år, sier kommuneoverlege Tove Røsstad.

Sykehusdirektør Grethe Aasved har et mål om at 85 prosent av de ansatte ved St. Olav skal ta influensavaksine. Bildet er tatt i fjor, da Aasved fikk sin dose. Foto: Espen Bakken

Vaksinerer ansatte

– Hva kan folk gjøre for å prøve å unngå virussykdommene som kommer?

– Vi har lært mye av koronapandemien som vi kan ta med oss videre. En må være ansvarlig når en selv er syk, eller er på vei til å bli syk. Det er lov å bruke munnbind, særlig hvis en selv er luftveissyk og må ut i samfunnet. Det kan også være lurt å være forsiktig når en er ute i større forsamlinger. Og alle i risikogruppene som er oppfordret til å vaksinere seg, bør gjøre det, både mot korona og influensa, sier Radtke.

Ved St. Olav er de nå i full gang med å vaksinere ansatte mot influensa, og målet er at 85 prosent av de ansatte, takker ja.

Også i kommunen vaksineres helsearbeidere, i tillegg til befolkningen ellers.

– Vi ser at de som tilhører risikogrupper under 65 år, og spesielt barn, er dårligere til å vaksinere seg. Vi ønsker at flere skal ta vaksinere seg både mot korona og influensa, sier Sagvik.