- Dumping av dyr er overhodet ikke forsvarlig. Jeg skjønner ikke hvordan folk kan møte seg selv i speilet og sove godt om natta dersom de har etterlatt kjæledyret sitt alene i skogen, sier Hege Wensell, leder for Dyrebeskyttelsen Norge Trondheim og omegn.

- Bryter loven

Wensell forteller at kattungene som ble funnet er heltamme, menneskevante og tillitsfulle. Dyrebeskyttelsen har derfor inntrykket av at de fem uker gamle kattene nylig har vært i et hjem.

Nå søker Dyrebeskyttelsen tips, enten folk har informasjon, eller at saken har en annen forklaring enn at kattungene er dumpet.

- Uakseptabelt

Dersom kattungene har blitt forlatt av eier, legger Wensell ingenting i mellom når hun skal fortelle hva hun mener om slik oppførsel.

- Dersom kattene er dumpet, er dette totalt uakseptabelt.  Å dumpe kjæledyr er et klart brudd på paragraf 14 i dyrevelferdsloven, sier hun, og fortsetter:

- Hvis du er i en situasjon hvor du ikke kan beholde kattene, må du selv sørge for å finne et nytt hjem til dyret, og i verste fall heller sørge for en human avliving dersom du ikke finner en løsning. Kjæledyr, katter og spesielt kattunger er helt og holdent avhengig av menneskelig omsorg, og ved dumping risikerer kattene en potensiell langsom død. Det er en helt uakseptabel handling av dyreeier.

Dårlig råd ingen unnskyldning

Wensell forteller at dumping av dyr dessverre har en tydelig sammenheng med ferietid. Wensell råder alle dyreeiere, eller potensielle dyreeiere, til å planlegge godt, og inkludere dyrene i ferieplaner.

Å skylde på dårlig råd er heller ingen unnskyldning.

- Veterinær koster det det koster, så det holder ikke å si i etterkant at man ikke har råd til kastrering, id-merking og vaksinering. Veterinærkostnader er en del av ansvarlig kattehold. Punktum, sier Wensell.

En av de tre kattungene som ble funnet i et busskur. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Trondheim og omegn
Dersom kattungene ble dumpet er det brudd på dyrevelferdsloven. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Trondheim og omegn
Kattungene var slitne, men i forholdsvis god form da de ble funnet. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Trondheim og omegn