Veteranklubben Red & Black Trondheim etablerte seg i Klæbu i oktober. Flere av medlemmene er også med i mc-klubben Legacy Vets.

Klubben har holdt til et par måneder på eiendommen i Nordsetgrenda i Klæbu. I desember sendte de ut en invitasjon til naboene for å fortelle om hvem de var på et møte. Naboer Ukeadressa har snakket med, sier inntrykket av klubben foreløpig er bra, men at de er spente på om det blir mye støy og motorsykkelkjøring når våren kommer.

– Tidligere besto tilbudet til krigsveteraner av pizza og øl første torsdag i hver måned. Vi syntes det var for lite og dumt. Alkohol bør ikke være trekkplaster for veteraner som sliter. Da er det mer terapeutisk å møtes til kaffe, skitprat og mekking av motorsykler, sier leder Elnar Larsen.

Noen er fortsatt i tjeneste

Medlemmene i Legacy Vets MC har erfaring fra både Libanon, Somalia, Irak, Saudi-Arabia, Afghanistan og Balkan. Noen av deltakerne på møtet ønsker ikke å bli fotografert, fordi de fortsatt er i tjeneste.

– Men hvilken sammenheng er det mellom motorsykler og soldatlivet?

– Mange av oss føler et savn etter spenning når vi er hjemme. Motorsykkelen tilbyr lovlig action. Ønsket om spenning og å gjøre en innsats er grunner til at folk ofte vender tilbake for å tjenestegjøre på nytt, sier en mann i 30-årene.

Tett kameratskap

– Men spenning er ikke den eneste årsaken til at mange vender tilbake, innskyter Elnar Larsen.

– Det tette kameratskapet man opplever i felt, finner man ikke i dagliglivet hjemme i Norge. Man får et helt spesielt forhold til folk man har tygd gjørme og vært redde sammen med. Det blir noe annet enn en kompis du er blitt kjent med i sjakklubben.

Du kan lese mer om mc-miljøet i lørdagens nummer av Ukeadressa.

Fargene til Red& Black er ikke tilfeldig valgt. Rødt symboliserer blodet som ble spilt. Svart er for sorgen over brødrene som falt. Foto: Kjell A.Olsen
Klubben har etablert seg i Klæbu, og naboene er så langt fornøyde. Foto: KJELL A OLSEN