Feier Tor Reidar Vigen ved Feiertjenesten i Verdal og Levanger var selv til stede under brannen som oppsto i Verdal søndag. Boligens husvegg tok fyr på grunn av en askebøtte som ble satt ut kvelden i forveien.

Litt senere på dagen oppsto det nok en brann i en garasje i Levanger på grunn av glo fra en askebøtte.

Vær på den sikre siden

Vigen mener man skal behandle aske som åpen varme, og at man må unngå å ha det i nærheten av noe som er brennbart. Aske isolerer veldig godt, og glo kan vare i flere dager.

Stig Viken var politiets innsatsleder for begge brannene. Viken oppfordret til å være varsom med å sette ut asken.

- En bør også oppbevare asken midlertidig på et sted hvor det ikke kan ta fyr. Det er veldig tørt i vegetasjonen. Bruk lokk på askebøtten, sa han til Adresseavisen søndag.

For å være sikker på at asken ikke skal ulme opp, bør man vente i minst tre dager før asken kan kastes i søpla.

- Det er en klassiker med søppeldunker som tar fyr på grunn av aske og glør, forteller feieren.

Garasje totalskadd

Det beste er å sette ut asken i en metallbøtte med lokk. Da fjerner man oksygentilførselen. For å være på den sikre siden bør man også ha vann over asken, forklarer Vigen.

- Det er ikke vanlig med to askebranner på samme dag. Men det oppstår en god del branner på grunn av aske, spesielt når det er kalde perioder om vinteren med mye vind i tillegg, sier han.

Garasjen i Levanger ble totalskadd i brannen, mens det nærliggende huset fikk mindre skader. Brannen i Verdal ble oppdaget av beboerne, og den var delvis slukket da brannvesenet kom på stedet. Der ble husets inngangsparti skadd, men det er kun snakk om mindre skader.