I år har situasjonen vært verst i ytre deler av Namsenfjorden, viser en ny rapport.

- Det har aldri vært så mye lakselus på sjøørreten som i år, sier forsker Bengt Finstad i Norsk institutt for naturforskning (Nina).

I juli fant forskerne sjøørret i Namsenfjorden som i gjennomsnitt hadde over to hundre lus. Finstad sier han er sjokkert over hvor ille det er.

- Hvis vi ikke gjør noe med lakselusa nå, vil det ikke være fiskbar bestand av sjøørret i Norge om ti år, sier Finstad i en pressemelding fra Nina.

Bak den nye forskningsrapporten står Nina, Havforskningsinstituttet og Uni Research Miljø.

- Nå er det svært viktig at forvaltningen og oppdrettsnæringen går sammen om å kartlegge problemet. Det er fare for at sjøørretten enkelte steder kan bli utryddet. I noen områder har dette antagelig allerede skjedd, sier Finstad.

Nesten oppspist

I sommer så forskeren fisk der både rygg og halefinne var nesten oppspist av lus. Siden lakselusa ikke tåler ferskvann, trekker sjøørreten opp i ferskvann for å avluse seg.

Norske, skotske og irske forskere publiserte nylig en rapport som viser at fiskeoppdrett øker forekomsten av lakselus i fjordene. Effekten på sjøørreten både i Norge og Irland har vært klart negativ.

Forsøk viser at en sjøørret på 40 gram opplever ubehag allerede når det bare er fire lus. I Romsdalsfjorden i sommer fant forskerne at en sjøørret på denne størrelsen i gjennomsnitt hadde 75 lus.

Havforskningsinstituttet leder det nasjonale overvåkningsprogrammet av lakselus på vill laksefisk, og fastslår at mange lokale stammer av sjøørret trolig har hatt skadelige nivåer av lus i sommer.

For laksesmolten har det derimot gått bedre. Langs store deler av kysten har laksesmolten sannsynligvis unngått lus, men seint utvandrende smolt kan enkelte steder ha fått mer lus.

Forskjellen mellom sjøørret og laks skyldes at sjøørreten lever langs kysten og i fjordene hele sommeren. Laksen passerer bare forbi som smolt på vandring mot havet, og senere når den som voksen er på vei tilbake til elva for å gyte.

Havforskningsinstituttet slo alarm om mye lakselus langs deler av kysten i juni. Infeksjonspresset økte deretter sterkt flere steder utover i juni og juli.

Under grensen

I gjennomsnitt har nivåene av lakselus i oppdrettsanleggene i sommer holdt seg under grensen til tross for høye sjøtemperaturer, oppsummerer Mattilsynet. Tilsynsdirektør Kristina Landsverk sier dette har kostet mye i form av flere behandlinger, mer bruk av medikamenter og dårligere fiskevelferd. Mange steder har sjøørreten vært utsatt for mye lakselus, påpeker Landsverk.

Selv om de fleste lokaliteter har ligget under lakselusgrensn det meste av tiden, har mange anlegg vært over grensen enkelte uker. At 10-15 prosent av anleggene i perioder overskrider tillatt grense, er for mye, mener Landsverk.

Lakselusnivået i anleggene skal holdes under en grense på 0,5 hunnlus per fisk. Dette har blitt vanskeligere de siste årene fordi midlene mot lakselus blir stadig mindre effektive, påpeker Mattilsynet.