Mandag er dagen de aller fleste i Norge venter på. Selveste valgdagen som avgjør hvordan hverdagen blir for deg og meg de neste årene. Vi har gått gjennom listene i Sør-Trøndelag, og funnet frem 11 fakta du kan skryte på deg å vite når du sitter sammen med familie og venner, mens du følger opptellingen.

Men før du leser videre: tipp hvor mange personer som står på en eller annen partiliste i Sør-Trøndelag. Som du ser i videoen øverst trenger man 25 fly for å få plass til alle, så er du god på antall passasjerer i et Boeing 737-700 vet du sikkert svaret. Hvis ikke får du det lenger ned i saken.

Godt valg!

Eldst

Olina Storsand er den eldste som stiller til valg i Trøndelag i år. Hun er født 17. juli 1922, og står på 60. plass på Senterpartiets liste i Trondheim. Med sine 93 år er det ingen bombe at hun har vært med i politikken i mange år. Hun har tre perioder som vararepresentant til Stortinget bak seg, og møtte fast som representant 01.10.1969-17.03.1971 for Einar Hole Moxnes. Hun har også vært varaordfører i Trondheim. Andreas Løvseth som står på lista for Fokus Malvik er nest eldst. Han er født i 1923.

De yngste

Det er 20 personer som stiller til valg, som fyller 18 år i valgåret. To av disse, Ingrid Marie Sylte (Trondheim SV) og Helena Sofie Flåten Pederse(Ørland Frp), står som nummer to på sin liste. Åtte av de 20 1997-årgangene representerer Arbeiderpartiet. Men den aller yngste listetoppen er Marthe Rødsjø (bildet) fra Bjugn SV med sine 20 år.

SV er kvinnepartiet

Den yngste pensjonisten

Pensjonistpartiet stiller til valg i fem kommuner i Trøndelag. Yngstemann på listene er 21 år gamle Robert Barø, som står på fjerdeplass på listen i Malvik.

Ingen kvinnelige pirater

Den dårligste kjønnsbalansen er det Piratpartiet som har. Samtlige ni på partiets valgliste i Trondheim er menn. Av de etablerte partiene i byen er Frp med lavest kvinneandel på sin liste, hvor kun hver tredje er kvinne. Ap og Venstre er de eneste med kvinneflertall. Begge med lister med 36 menn og 37 kvinner.

35 lister

Hele 35 lister er representert i Sør-Trøndelag. Foruten nevnte Piratpartiet i Trondheim, er Seter Kretsliste i Osen den med færrest kandidater. Begge har ni. NKP har 11 representanter på sin eneste liste, i Trondheim.

25 fly

Det er 3578 personer som står oppført på en eller annen politisk liste i Sør-Trøndelag. Av disse er 1528 kvinner og 2050 menn. Hvis alle lokalpolitikerne i Trøndelag skulle ut på reise samtidig, ville de fylt 25 fly av typen Boeing 737-700, som er et av SAS sine vanligste fly.

60-tallet regjerer

800 av de 3578 som stiller til valg er født på 1960-tallet.  94 personer er født før andre verdenskrig, mens 274 er født på 90-tallet. Se grafen nedenfor.

Jan og Anne mest pop

Mens det kun er én Yngve (Brox) og tre Rita på listene i Sør-Trøndelag, er fornavnene Jan og Anne mest populære. Jan figurerer hele 57 ganger, mens 50 kvinner har Anne som fornavn. Det hører med til historien at også Per er populært. 53 representanter har Per som fornavn.

Sjekk den siste målingen i Trondheim her

Færre unge menn

Ser vi på listekandidater født på 80,- og 90-tallet er det flere kvinner enn menn. Av de som er født på 80-tallet er 213 kvinner og 209 menn, og med fødselstall på 90-tallet finner vi 141 kvinner og 133 menn.

Kjærestepar i gamle dar

Artist Ulf Risnes og skuespiller Marianne Meløy har ikke bare vært samboere i gamle dager. De står også på lista til De grønne i Trondheim på henholdsvis 37. og 38.plass.