Bonden og entrepenøren er skuffet over at Nord-Trøndelag E-verk ikke gjorde en bedre jobb da de reparerte skaden på ledningsnettet som han hadde varslet om.

- Allerede for fjorten dager siden oppdaget jeg at de slakke ledningene slo sammen i vinden, og det slo gnister som falt på bakken. Lyset på nabohytta blinket hver gang ledningene slo sammen. Jeg forstod at dette kunne være en brannfare, og ringte feilmeldingen hos NTE, forteller Uran.

Etter bare halvannen time var NTE-folkene på plass.

Skuffet

- Strømmen på linja ble påkoblet igjen, og jeg gikk ut fra at alt var i orden. Men det skulle vise seg at de hadde gjort for dårlig jobb. Da jeg oppdaget brannen på mandagskvelden, hang ledningen igjen og slang i en bue , og det slo gnister, forteller Odd Uran.

Han er sikker i sin sak, og mener det er dette som er brannårsaken. Det gjorde han også klart overfor politiet da han var i avhør hos politiet i går.

- Det var ingen annen aktivitet i området. Dette var årsaken, slår han fast ganske kategorisk. Han er skuffet over at ikke NTE klarte å gjøre reparasjonsjobben slik at det ikke lenger utgjorde en brannfare.

- Ny feil

NTE bekrefter at de ble varslet om feil på nettet 16. januar i år, og at det ble sendt montører samme dag.

- Feilen ble rettet permanent og fagmessig etter de rutinene som gjelder for NTE. Linjen ble funnet i orden, sier Inge Bartnes, som er konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i NTE.

Han mener derfor at den feilen ikke kan settes i sammenheng med en eventuell feil som forårsaket brannen på Flatanger.

- Vi tror den feilen som oppsto 27. januar er ny feil forårsaket av sterk vind. Det er ikke uvanlig med feil på lavspentnettet som følge av sterk vind. Utover det vil ikke vi spekulere i brannårsak, og vi forholder oss til politiets etterforskning, sier han.

Bartnes opplyser at de også bistår politiet med de opplysningene de ønsker i etterforskningen av brannen.

Varslet nabogården

Da Odd Uran oppdaget at det var ild løs på nabojordet, varslet han på nabogården som igjen varslet brannvesenet.

På dette tidspunktet var fritidseiendommen til trondheimsmannen Henrik Tiller (55) omringet av flammer. Det brant helt inntil grunnmuren på to av husene.

- Sammen med Åge Hasvåg gikk vi løs på brannen med pisker. Da var det varme rundt begge beboelseshusene, og det var glovarmt i en materialdunge som lå inntil huset. Samtidig blåste det full storm. Vi visste ikke om vi ville klare det, forteller Odd Uran.

SE BILDEGALLERI: De dramatiske bildene fra Flatanger

Takknemlig

Han er tilbake på eiendommen til Henrik Tiller, og trondheimsmannen  uttrykker stor takknemlighet overfor det de to karene utrettet den stormfulle natten.

Det er svartbrent gress og busker på alle kanter rundt husene. Det er til og med spor av at det har vært brann i grunnmurspappen. Så nære var det.

-Hadde det ikke vært for de to, ville ikke husene stått her i dag. Jeg er så takknemlig. For oss er dette sommerparadiset på jord. Det er barndomshjemmet til min mor og har stor affeksjonsverdi for familien, sier Henrik Tiller.

SE VIDEO: Slik ser brannområdet ut fra lufta

- Fryktet det verste

Han har restaurert og bygd opp husene helt fra bunnen av.

Han mistet et anneks i brannen, men det betrakter han som en bagatell sammenlignet med hva som kunne skjedd.

- Jeg var hjemme i Trondheim da brannen startet, og fulgte brannen på nettet. Jeg fryktet det verste. Gleden over at det gikk bra, er desto større. Det er fantastisk - innsatsen til naboene reddet husene våre, sier Henrik Tiller – bonde fra Tiller i Trondheim.