Bakterien som er påvist, LA-MRSA, kan smitte mellom mennesker og dyr. Bakterien gir sjelden sykdom hos dyr og friske mennesker, men for mennesker som allerede har svekket helse kan bakterien gi alvorlige infeksjoner.

Det er altså dette som er påvist hos en svinebesetning i Nord-Trøndelag.

Det bekrefter Mattilsynet i en pressemelding. Det var forrige uke de fattet mistanke. Besetningen ble da pålagt restriksjoner, noe som innebærer at det ikke kan føres svin ut eller inn av gården.

Utgjør folkehelserisiko

Det er særlig under kirurgiske inngrep - når hudens barriere blir brutt -  at de antibiotikaresistente stafylokokkene utgjør en folkehelserisiko. Stafylokokker finnes normalt på huden til mennesker, og bidrar til å holde bakterier borte. Det er når hudens barriere blir brutt at de spres lokalt under huden, noe som normalt kan behandles med antibiotika.

- Dette er en multiresistent bakterietype som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika som normalt brukes i norsk helsevesen. Behandlinger kan bli alvorlig komplisert hvis man får sårinfeksjoner som ikke lar seg kurere av vanlig antibiotika, sier regiondirektør i Mattilsynet, Bjørn Røthe Knudtsen, til adressa.no.

Kartlegger kontaktbesetninger

Mattilsynet jobber nå for å kartlegge og ta prøver av kontaktbesetninger til svinebesetningen det nå er bekreftet LA-MRSA.

- Arbeidet er godt i gang. Vi forventer svar på de første prøvene i slutten av denne uken, sier regiondirektøren.

Dyr i de berørte besetningene kan sendes til slakt. Etter tømming av fjøs skal disse vaskes og desinfiseres, opplyser Mattilsynet.

Det er pålagt restriksjoner på 16 kontaktdyrehold. Av kontaktdyreholdene er det to i Troms, en i Nordland, en i Sør-Trøndelag og de resterende tolv er i Nord-Trøndelag.

Kan være i kjøttet

Ifølge Mattilsynet kan LA-MRSA være i kjøttet fra svin som er smittet med bakterien.

Det er likevel svært lite sannsynlig at man blir smittet om man spiser dette kjøttet, ifølge pressemeldingen.

Dette skyldes at bakterien hovedsakelig finnes på overflaten av kjøttet og at det drepes ved varmebehandling.

- Det er ingen mattrygghetsrisiko forbundet med dette, sier Røthe Knudtsen.

Det skal heller ikke ha konsekvenser for grisehelse, men bakterien fryktes fordi den kan overføres til personer som senere kan bli pasienter på sykehus.

Lav forekomst

Han opplyser at forekomsten av disse bakteriene normalt er svært lav i norske grisebesetninger.

- I fjor gjennomførte vi prøvetaking i mer enn 1000 norske grisebesetninger. Da ble det påvist hos en eneste besetning, sier Røthe Knutsen.

Han opplyser at en av grunnene til at smitten kommer i norske grisebesetninger er at arbeidere, som kommer fra utenlandske besetninger, kan være smittebærere.