– Vi har fått en foreløpig orientering om regnskapet for 2013 i fylkesutvalget. Det viser at AtB har et merforbruk på 156 millioner kroner i forhold til budsjettet. Jeg er sjokkert. Selskapet er helt uten styring og kontroll. Nå må politikerne ta grep, sier en forbannet Ellefsen.

Det fylkeskommunale regnskapet for 2013 legges frem over helga. På fylkesutvalgets møte tirsdag ga administrasjonen en muntlig redegjørelse for situasjonen. Tidligere har de antydet at det foreligger merforbruk i buss-selskapet AtB, men nyheten om at det er snakk om over 150 millioner kroner i forhold til revidert budsjett, slo ned som en bombe blant politikerne.

AtB er et heleid fylkeskommunalt aksjeselskap som har ansvaret for å planlegge, kjøpe og markedsføre kollektivtilbudet i Sør-Trøndelag.

Vil legge ned selskapet

– Overskridelsene på busstrafikk er enorme. Det er tydelig at selskapet har kjøpt inn tilleggstjenester og etablert rutetilbud langt utover de rammene de har hatt. Disse pengene må dekkes inn fra andre deler av fylkeskommunens virksomhet, og vil gå ut over andre. De har kjøpt inn mye mer enn de har hatt råd til, og nå må dette få konsekvenser, sier Frps gruppeleder Morten Ellefsen.

Morten Ellefsen mener de alvorlige regnskapstallene må føre til en ny politisk gjennomgang av hvordan kollektivtrafikken i fylket skal organiseres og styres. Ellefsen ser ikke noe poeng ved å opprettholde et heleid fylkeskommunalt aksjeselskap for å drive virksomheten, men mener det heller kunne vært lagt inn under fylkesadministrasjonens arbeid.

– Ansvaret for kollektivtrafikken pulveriseres slik det er organisert. Det er på tide at vi tar opp dette på nytt, sier Ellefsen.

Krevende

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) vil ikke kommentere de konkrete tallene for merforbruk i AtB, siden de formelt sett ikke er offentlige før over helga. Men han kommenterer saken slik:

– Tallene er ikke endelig bekreftet, men beskjedene vi har fått betyr at dette vil bli en krevende sak å håndtere.

Sandvik vil ikke felle en dom over AtBs fremtid nå, men mener det er viktig å analysere hva årsaken til et merforbruk egentlig er.

– Først må vi ha fakta på bordet. Så må vi se om det er gjort urealistisk budsjettering i selskapet, eller om det er enkeltkomponenter i driften som har ført til økte utgifter. Jeg ser at pasienten har blitt dårlig, men det er for tidlig å si hva diagnosen er, sier Sandvik.

Uten kontroll: Morten Ellefsen er sjokkert over økonomistyringen i AtB. Nå mener han det er på tide å legge ned hele selskapet. Foto: Stian Wallum, Adresseavisen
Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap). Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen