Majken Halseth fikk mandag telefon med beskjed om at sønnen Simon (5) og en kompis hadde stukket av fra barnehagen i Hommelvik. Om kvelden fant Halseth ut hvor ille det egentlig kunne ha gått da sønnen fortalte at den andre gutten hadde gått på isen på elva Homla.

Med hodelykt på gikk hun og sønnen ut for å se akkurat hvor barna hadde tatt veien. Sønnen fortalte villig om oppdagelsesferden langs elva som de hadde vært ute på.

- Da vi så fotsporene i snøen på den tynne isen skjønte jeg hvor farlig turen hadde vært. Det var spor to steder etter at en av dem hadde sittet ute på isen. Det er en del strøm i elva i området og jeg vet ikke hvor dyp elva er. Det er ikke mange folk som bor i det området, de hadde på seg kjeledress og kan ikke svømme. Jeg tviler på at de hadde kommet seg opp dersom de hadde falt ut i vannet, sier mammaen.

Da hun så hvor barna faktisk hadde tatt veien mens de egentlig skulle være på barnehagen fikk hun sjokk.

- Det ble plutselig tøffere å være mor og jeg fikk en reaksjon da jeg skjønte at det kunne ha gått galt. Det var bare flaks at det gikk bra og at de ikke falt ut i vannet. Det kunne ha gått to barn mindre i barnehagen i dag, sier hun.

Adresseavisen har tidligere fått innsyn i mest alvorlige avvikene i barnehagene i Trondheim. Her kan du lese om når sikkerheten sviktet (PLUSS).

Hull i gjerdet

Simon og kameraten hadde kommet seg ut av barnehageområdet gjennom et gjerde mens de var ute og lekte. Barna ble funnet av barnehageansatte i nærheten av stedet der Halseth bor. De ble funnet før nødetatene ble varslet om at de hadde stukket av. De var borte i en periode på omtrent en halvtime. Halseth anslår at de hadde gått en tur på omtrent én kilometer og at de blant annet har gått over to bruer på turen.

Familien bor nærme elva og mammaen har derfor hatt flere samtalen med barna om at de ikke må nærme seg den alene.

- Vi har hatt flere prater der vi har forklart sønnene våre hva som skjer hvis man faller gjennom isen og i elva. Han vet at han egentlig skal bare bevege seg ved elva sammen med voksne. Han fortalte til meg at han ikke hadde turt å gå ut på isen, sier Halseth.

Hun håper at flere tar en prat med barna om hvor farlig det kan være å gå ut på isen.

- Jeg håper at alle lærer barna å ha respekt for elva og isen og hvor viktig det er at barna ikke går dit alene, sier Halseth.

Adresseavisen har også vært i kontakt med moren til det andre barnet. Hun mener det er viktig at barnehagen tar tak i det som skjedde.

- Hullet har vært der kjempelenge, sier hun.

LES OGSÅ (PLUSS): Kuttet fingeren med øks i barnehagen

LES OGSÅ (PLUSS): Får ikke lenger bruke øks i barnehagen

Flere spørsmål

Halseth understreker at hun er veldig fornøyd med oppfølgingen hun har fått av barnehagen i etterkant og at hun har inntrykk av at de tar saken alvorlig.

- Men jeg sitter igjen med mange spørsmål etter det som skjedde. Jeg lurer på hvorfor dette kunne skje. Barna skal jo være trygge i barnehagen. Kanskje kunne barnehagen ha hatt en rutine hver halvtime der de sjekker at alle barna er til stede når de er ute og leker, sier hun.

LES OGSÅ (PLUSS): Fireåringer stakk av fra barnehagen - funnet etter lang busstur

- Glad det gikk bra

Styrer ved Hommelvik barnehage, Tove Rolseth, ønsker ikke kommentere saken og henviser til kommunalsjef Ester Sandtrø i Malvik kommune. Sandtrø sier at det ble sendt en avviksmelding om hendelsen med en gang og at barnehagen fulgte beredskapsplanen da barna stakk av.

- Jeg er glad for at de ble funnet og at det gikk bra. Styreren på barnehagen har snakket med barna som forsvant, de andre barna på barnehagen og foreldrene i etterkant av hendelsen, sier Sandtrø.

Kommunen skal i etterkant ha en gjennomgang av avviksmeldingen og skal se, i samarbeid med barnehagen, om det er tiltak de må følge opp.

- Vi har reparert hullet som barna kom seg ut gjennom. Det tok en halvtime før hendelsen var avklart og vi mener at rutinene ble fulgt i dette tilfellet. Derfor oppretter vi ikke en tilsynssak, sier Sandtrø.

Kommunalsjefen opplyser at de ikke har hatt meldinger det siste året om at barn har stukket av fra de kommunale barnehagene.

- Vi er opptatt av sikkerhet, men barnehagene er ikke hermetisk lukket i Norge i dag. Slike hendelser kan derfor skje, men vi gjør det vi kan for å unngå slike ting, sier hun.

Det er fotspor etter barna i snøen. Foto: Privat
Barna oppholdte seg på elva. Det er tydelige fotspor i snøen ved elva. Foto: Privat
Simon (5) fortalte selv om turen de hadde vært ute på. Foto: Privat