Oppdal Turisthotell har inngått en avtale med Utenriksdirektoratet (UDI) om akutt innkvartering av asylsøkere i november og desember. Mottaket blir det første akuttmottaket i Midt-Norge.

Akutt situasjon

Oppdal Turisthotell drives som et eventhotell og jobber opp mot grupper. Hotellet, som har høysesong på vinterhalvåret, har hatt ledig kapasitet i tiden før jul og har derfor vært positive til å stille som akuttmottak.

- Vi har flyttet noen grupper til Skifer Hotel og lagt til rette for at hotellet kan benyttes som akuttmottak i en tid framover, sier Øivind Carstens som er daglig leder ved Oppdal Turisthotell.

Carstens har vært i dialog med mottaksdriftsselskapet LINK og UDI for å legge til rette for et mottak fra neste uke. Han forteller at situasjonen brått ble akutt og at de dermed har jobbet hardt for å kunne innkvartere fra søndag.

- Vi har svingt oss rundt for å kunne ta imot allerede nå, men nå er vi forberedt på å ta imot fra søndag, sier Carstens som har kalt inn ekstra folk for å kunne håndtere situasjonen.

Nøyaktig hvor mange som vil innkvarteres på søndag er usikkert, men hotellet har en kapasitet på 185 personer og Carstens er forberedt på at det kan bli fullt.

Her kan du lese om hvordan flyktninger integreres (Krever innlogging).

Ei bygd med dugnadsånd

Nyvalgt ordfører i Oppdal, Kirsti Welander, sier kommunen ikke ventet at mottaket skulle være i stand før mot midten av november, men at de forbereder seg så godt de kan.

- Kommunen har fått veldig kort varsel, men jeg har fått inntrykk av at situasjonen er så prekær at det ikke kan vente. For at disse menneskene skal få tak over hodet er vi nødt til å sette i gang tiltak tidligere enn det som først var avtalen, sier Welander.

Ifølge ordføreren er Oppdal ei bygd som er vant til å ta imot gjester, og kommunen skal gjøre det de kan for at asylsøkerne som kommer skal føle at de blir tatt godt imot.

- Oppdalingene har stor dugnadsånd, og de er flinke til å hjelpe hverandre når det er nødvendig å ta i et tak. Det er et stort samfunnsengasjement og mye medmenneskelighet her, sier Welander, som vil vurdere å kalle inn til et informasjonsmøte med gruppelederne i kommunestyret i løpet av neste uke.

- Vi har ikke fått mulighet til å snakke om situasjonen. Dette har gått så fort at jeg ikke rekker å nå ut med ny informasjon til det politiske miljøet i kommunen.

Flere akuttmottak i Midt-Norge

Akuttmottaket i Oppdal vil bli det første i Midt-Norge, men ifølge regiondirektør Rune Vordahl i UDI Midt-Norge vil flere mottak bli opprettet allerede i løpet av neste uke.

- Vi jobber med å opprette akuttmottak i regionen og i løpet av neste uke vil det komme flere. Jeg vet ikke hvor mange det vil være snakk om, men kanskje to til tre i løpet av uka som kommer, sier Vordahl.

Oppdal turishotell skal i første omgang huse enslige og familier fra Syria. De ansatte ved hotellet vil legge til rette for barnefamilier, de vil skaffe leker til barna og organisere aktiviteter.

- I stede for å være passive, skal vi være offensive. Vi ønsker å gi dem som kommer hit livsglede, og de skal få ta del i de positive aktivitetene som er her på Oppdal, sier Carstens.

Ordfører i Oppdal, Kirsti Welander, sier kommunen har fått kort varsel, men at de gjør det de kan for å forberede seg på å motta over 150 asylsøkere Foto: Tommy Fossum, Adresseavisen