- Det har ikke vært mange, men det har vært noen bålbrenninger i Sør-Trøndelag denne helga. Jeg synes det er merkelig at folk ikke respekterer bålforbudet. Jeg tror ikke de skjønner hvor stor spredningsfaren er, sier operasjonsleder Rune Brandmo i Sør-Trøndelag.

- Legger lista lav for anmeldelse

Klokken 17.00 kjørte brannvesenet i Stjørdal ut til noen som brant et bål på et jorde. Glørne fra bålet skal ha spredd seg, men brannvesenet fikk kontroll på situasjonen. Mannen som fyrte opp bålet blir anmeldt for hendelsen.

-  Brannvesenet har slukket brannen, og politiet er på vei til stedet. Vi legger lista veldig lavt for å anmelde slike forhold når det er totalforbud mot åpen ild og knusktørt. Folk må begynne å forstå alvoret, sier operasjonsleder Jan Tore Tiltnes ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

Klokken 12.30 i dag rykket brannvesenet ut til turområdet Øyangen i Lensvik kommune.

- Vi fikk melding om noen som tente et stort bål som kom ut av kontroll, sier utrykningsleder Halvor Sandstad i Agdenes kommune.

- Det viste seg å være kun et lite pølsebål, men vi fikk de tre personene til å slokke bålet med en gang. Det er viktig for oss å rykke ut på slike oppdrag uansett hvor stort bålet er. Vi må statuere et eksempel når det er så tørt som det er nå, legger Sandstad til.

Fremdeles stor brannfare

Det tørre januarværet fører til at brannfaren er veldig høy, og det er derfor totalforbud mot åpen ild i Trøndelag så lenge tørken varer. Det ser ut til at forbudet vil gjelde en stund fremover.

- Faren er dessverre fortsatt overhengende. Det ser ut til å bli oppholdsvær så langt man kan se, sier statsmeterolog Jørgen Grønneberg ved Vervarslinga på Vestlandet Grønneberg til NTB.

Sandstad forteller at det er flere som har trosset ildforbudet i kommunen det siste døgnet, og poengterer at det er ikke bare bål som er en trussel for tiden.

- Vi har høynet beredskapen på grunn av brannfaren, og vi kjører noen runder på kveldstid for å se etter branntilløp, sier Sandstad.

- Rundt midnatt i går stoppet jeg innom Lensvik kirke,  og slukket fire gravlykter. Det er viktig for folk å huske på at totalforbudet mot ild også gjelder gravlykter, sier Sandstad.

- Ikke alle følger like godt med

Nord-Trøndelag politidistrikt skriver på Twitter at brannvesenet har slukket et bål på Otterøya i dag, og forholdet vil bli anmeldt.

- Vi fikk melding om to bål i 14-tida, en på Otterøya og en i Skogn. Det burde være unødvendig for brannvesenet å rykke ut på slike oppdrag, men det er visst ikke alle som følger like godt med i media, sier operasjonsleder Ulf Bertil Wiseth i Nord-Trøndelag politidistrikt.