De tre første personene som ikke hadde søkt om tillatelse til å selge heliumballonger, ble registrert i formiddag. Siden har antallet økt utover dagen, og aktiviteten omfatter også Heimdal.

- 17. mai er nasjonaldagen vår, og vårt fokus er å søge for at den fortsetter å være det. Samtidig vet vi at for mange er dette dagen da de vil tjene penger, sier operasjonleder Ebbe Kimo ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Loven sier at den som ønsker å selge på åpen gate i Trondheim, må søke om og få tillatelse på forhånd.

Organiserte storsalg

Til nå har polititjenestemenn i byen registrert åtte selgere som manglet tillatelse.

- Alle er av utenlandsk opprinnelse. Den ene av dem manglet identifikasjonspapirer, og ved nærmere undersøkelser viser det seg at han skal utvises fra Norge.

Operasjonslederen forteller at det dreide seg om så mange ulovlige selgere, at de til slutt ikke hadde kapasitet til å registrere alle.

- Da en av politibetjentene våre la på sprang etter en selger som forsøkte å stikke av, oppdaget han en garasje full av folk og ballonger. Garasjen var selvfølgelig tom for både folk og ballonger da han kom på retur. Vi har grunn til å tro at noen få har søkt om tillatelse, kjøpt et lager av ballonger og hentet inn flere illegale selgere, sier Kimo.

Dersom selgerne ikke har godkjent tillatelse blir ballongene destruert. Alle er av utenlandsk opprinnelse, den ene av selgerne er også innbrakt på grunn av usikker identifisering, sier Kimo.

Trampet i stykker ballongene

På Torvet i Trondheim utførte en politibetjent stående ordre. Ifølge adressa.nos fotograf trampet han i stykker et større knippe med heliumballonger da det viste seg at selgeren ikke hadde papirene i orden. Politiet ønsker ikke at ballongene skal bringes inn til destruering, men at de skal ødelegges på stedet.

Kan få etterspill

Det er foreløpig uklart om disse ulovlighetene blir fulgt opp videre.

- Vi har registrert noen, og bortvist noen på stedet. Dersom det viser seg at en av de som sitter på tillatelse har utnyttet den på ulovlig vis, må vi vurdere om det opprettes sak. Det er det foreløpig ikke tatt stilling til, sier operasjonsleder Kimo.

Politiet gjør kort prosess. Ballongene blir trampet i stykker på stedet, dersom selgerne ikke har søkt politiet om lov til å selge dem. Foto: Trond Ola Tilseth