Grindhvalene viser seg frem for trønderne i det fine sommerværet. For trondheimsmannen Pål Gätzschmann (31) ble det en opplevelse han sent vil glemme.

La seg rundt ripa

- Vi var på vei mot Fillan fra Dolmsundet på Hitra da vi møtte en enorm flokk med grindhvaler. Det var sikkert over 100 av dem. Jeg trodde det var niser først, men har skjønt i ettertid at det var grindhvaler. Åtte-ti stykker la seg rundt båtripa, og hadde vi lagt godvilja til kunne vi sikkert klappet dem, sier 31-åringen.

LES OGSÅ: Kjartan (29) klappet hvalen på ryggen

LES OGSÅ: Sjekk grindhvalene i Trondheimsfjorden

Som videoen viser er grindhvalene veldig nysgjerrige, og en liten stund var Gätzschmann litt bekymret for hvordan de skulle komme seg ut av mylderet som ifølge ham dekket nesten hele fjorden.

Flere steder

- Vi turte ikke å kjøre mer, og måtte la hvalene svømme forbi før vi rolig kjørte videre. Det var en flott opplevelse, og spesielt at noen av dem var så nære for å sjekke oss ut, sier han.

- Ble det noe fisk da?

- Jada. Det ble en bra bøtte med sei og makrell. En flott dag på fjorden tross litt vind.

Også folk som sto på Linesøybrua i Åfjord lørdag fikk en flott opplevelse.

- I løpet av en liten halvtime passerte over 100 grindhvaler på vei ut mot havet etter å ha beitet lengre inne i sundet, forteller Petter Bueng.

Sommergjest

Forskningsgruppeleder ved Havforskningsinstituttet, Tore Haug sier at det ikke er en uvanlig sommergjest Pål og kompisen fikk nærkontakt med.

- Adferd og flokkstørrelse helt vanlig for arten. Grindhval er blitt en veldig vanlig sommergjest på norskekysten, sier han.

- Er den farlig?

- Den er muligens det for blekksprut og noen fiskearter, men neppe for mennesker. På Færøyene fanges og spises grindhvalen med stor entusiasme, sier han.

Grindhvalen viste seg frem ved Linesøybrua. Foto: Petter Bueng
Grindhvalen viste seg frem ved Linesøybrua. Foto: Petter Bueng
Pål Gätzschmann filmet grindhval, og fikk en flott opplevelse. Foto: Privat