Det får utbyggerselskapet Vindkraft Nord til å reagere.

I et brev til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ber Vindkraft Nord direktoratet vurdere om Fylkesmannen i Nord-Trøndelag burde latt være å uttale seg om vindkraftplanene.

«Vindkraft Nord er gjort kjent med forhold som medfører at vi stiller spørsmålstegn ved Fylkesmannens habilitet (...)», skriver daglig leder Geir Skoglund i et brev til NVE.

Ifølge eiendomsregisteret disponerer Inge Ryan ei hytte ved bredden av innsjøen Tunnsjøflyan i Røyrvik kommune. Tomta eies av Namdal Bruk, men Ryan er hjemmelshaver til en festekontrakt fra 2000.

Industri- eller turområde?

På Grøndalsfjellet, rett vest for hytta, ønsker Vindkraft Nord å montere inntil 100 vindmøller innenfor et område på 20 kvadratkilometer. Hele planområdet ligger i Namsskogan kommune.

Også nordøst for hytta, på Mariafjellet mellom Tunnsjøen og Limingen, planlegger Vindkraft Nord å bygge vindmøller. Planområdet ligger flere mil unna, men eventuelle vindmøller vil kunne ses fra området rundt Tunnsjøflyan.

Spørsmål om dømmekraft

Til tross for at Ryan er personlig berørt av planene, avga Fylkesmannen i Nord-Trøndelag 28. januar 2011 en felles uttalelse for Mariafjellet og Grøndalsfjellet.

«Fylkesmannen kan (...) ikke se at det vil være hensiktsmessig med planlegging av vindkraftverk i disse delene av Nord-Trøndelag», heter det i uttalelsen sendt i 2011.

Standpunktet ble gjentatt da Fylkesmannen uttalte seg om vindkraftplanene på Haugrossåsen i Steinkjer/Namsos i november 2012.

Brevet om Grøndals- og Mariafjellet er ikke signert av Ryan selv, men ifølge forvaltningsloven er hele organisasjonen inhabil dersom fylkesmannen er det.

«Slik du beskriver saken, ser det ut til at det kan foreligge inhabilitet her på grunn av personlige interesser i saken, og at det sannsynligvis burde ha vært oppnevnt settefylkesmann. Det er hovedregelen at en vurderer egen habilitet. Jeg forstår imidlertid at det her reises spørsmål om fylkesmannens dømmekraft», skriver jussprosessor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo i en e-post til Adresseavisen.

- Ingen kommentar

Som Adresseavisen tidligere har fortalt, er Sjåfjell og andre habilitetseksperter kritiske til at Inge Ryan er styremedlem i landets suverent største kraftselskap, Statkraft. Det er også Vindkraft Nord.

«Vi vil be NVE vurdere om høringsuttalelse fra fylkesmannen i Nord Trøndelag er avgitt under betryggende omstendigheter, og om habilitetsreglene for etaten i fylket tilsier settefylkesmann i denne situasjon», skriver Geir Skoglund i brevet til NVE.

Inge Ryan ønsket ikke å kommentere brevet fra Vindkraft Nord da Adresseavisen kontaktet ham i går morges. Tidligere har han gitt uttrykk for at han er fullt i stand til å vurdere egen habilitet fra sak til sak.

- Du trenger ikke å sende meg noe, og du trenger ikke å ringe meg igjen, sa Ryan på en dårlig telefonlinje fra Flytoget.

Les mer om saken i onsdagens Adresseavisen.