Lørdag morgen ble Jacob Kuteh fra Liberia brutalt overfalt utenfor sitt eget hjem i Verdal av minst fem personer. En av dem som angrep ham skal ha sagt klart ifra at han ikke var velkommen i Verdal.

- Godhjertet mann

Firebarnsfaren ble sendt til sykehus og kom hjem gul og blå, og med en stor kul i panna. Dette fikk Maren Veie Rosvoll og Oda Aksnes Hagen til å reagere med avsky. De bestemte seg for å arrangere et fakkeltog for å støtte Jacob og for å vise motstand mot blind vold.

- Jeg ble så provosert da jeg leste om saken. Jeg kjente til Jacob gjennom Reinsholm barnehage. Han er så godhjertet, og jeg kunne ikke bare sitte og se på at dette skjedde, sier Veie Rosvoll.

Aksnes Hagen leste om hendelsen i avisa, og ble svært opprørt.

- Først ble jeg utrolig kvalm, og så ble jeg frustrert, og til slutt bestemte jeg meg for å gjøre noe, sier hun.

- Må ikke glemmes

Dermed tok hun kontakt med Jacob, som ga henne grønt lys for å arrangere et fakkeltog. Hun tok også kontakt med Maren Veie Rosvoll, som gikk med samme idé.

- Jeg synes det var sterkt å møte ham. Dette må ikke glemmes. Jeg kjenner ham ikke fra før, men da jeg snakket med ham så fikk jeg inntrykk av at han er en klok mann med verdier som treffer meg midt i hjertet, sier hun.

Over 300 deltakere allerede

Torsdag ettermiddag klokka 17.30 vil det være et fakkeltog i Verdal sentrum i regi de to initiativtakerne, Verdal Røde Kors, Nord- Trøndelag Unge Høyre, AUF Nord-Trøndelag og Innvandrerrådet i Verdal.

Jentene mener at det er viktig å vise at Verdal ikke tolererer blind vold mot deres innbyggere.

- Det er helt vilt at noe slikt skjer i nærmiljøet. Jeg håper mange kommer og viser at Verdal er en trygg plass hvor man stiller opp for hverandre, sier Veie Rosvoll.

Engasjementet har vært sterkt i kommunen, og jentene har foreløpig registrert over 300 personer som sier at de skal delta på fakkeltogets Facebook-side.

- Nå må vi si klart ifra at dette ikke representerer Verdal på noen som helst måte. Det er godt å se at mange engasjerer seg, sier Aksnes Hagen.

Frykter dårlig rykte

Ordfører i Verdal, Bjørn Iversen (Ap), er en av hovedtalerne under fakkeltoget torsdag ettermiddag. Han understreker at det skal være nulltoleranse for blind vold.

- Selv om de som står bak ikke er fra Verdal, er det uansett en uakseptabel handling. Det var enkelt å si ja da jeg ble spurt om å snakke under fakkeltoget, sier han.

- Er du redd for at Verdal skal få et dårlig rykte?

- Det er riktig at vi hadde utfordringer med ungdommer for 20 år siden, og vi fikk et dårlig rykte. Nå har vi hatt en svært gunstig utvikling de siste årene, og det er veldig urettferdig dersom vi skal få et slikt stempel igjen, sier han.

- Prakteksempel på integrering

Iversen beskriver Kuteh som et prakteksempel på integreringsprosjektet kommunen gjennomførte i 2005-2006. Da forsøkte man å integrere innvandrere ved å la dem få praksisplass i ledige jobber. Jacob Kuteh endte opp hos Reinsholm barnehage hvor han får flotte skussmål ifølge ordføreren.

- Han har gjort det kjempebra. Barnehagen er kommunalt drevet, og vi er derfor arbeidsgiver for Jacob. Han får selvsagt all den oppfølging og støtte han trenger fra oss, sier Iversen.

- Glad for støtten

Hovedpersonen selv er svært rørt og glad for all den støtten han har fått. Jacob Kuteh håper å kunne få med seg fakkeltoget fra en bil. Han er fremdeles så mørbanket at han ikke klarer å stå oppreist lenge, og har holdt senga siden lørdag.

- Jeg har fortsatt veldig vondt, men nå er jeg glad for at jeg ikke ble drept. Jeg har fått utrolig mye støtte gjennom besøk, sms-er og telefoner. Det setter jeg stor pris på, sier Kuteh.

Han skryter mye av Maren og Oda som har tatt initiativ for fakkeltoget.

- Jeg er glad for at det finnes folk som bryr seg. Det har vært veldig tungt etter angrepet. Jeg føler meg ikke trygg og er redd for familien min, sier Kuteh.

Fakkeltoget går fra Minsaas plass i Verdal sentrum klokka 17.30 torsdag ettermiddag.

Jacob Kuteh og kona Hawa føler seg ikke trygge etter den alvorlige hendelsen lørdag morgen. Foto: LEIF ARNE HOLME
53-åringen fikk en kraftig kul i panna etter den blinde volden han ble utsatt for. Foto: PRIVAT
Maren Veie Rosvoll og Oda Aksnes Hagen tok på hver sin kant initiativ til et fakkeltog. De slo kreftene sammen, og har fått flere andre aktører med på laget. De ønsker å ta sterk avstand fra den blinde volden som rammet Jacob Kuteh. Ordfører Bjørn Iversen vil være en av de som holder tale under fakkeltoget. Foto: LEIF ARNE HOLME