44-åringen begynte sin forklaring i går. Onsdag morgen begynte aktors utspørring basert på opp mot ti år gamle, beslaglagte e-poster mellom «trykkern» og mannen (39) han utpekte som «sjef1.»

E-postene forteller om hvordan det angivelige dopingnettverket skal ha fungert i årevis, i skjul for politiet.

Startet fabrikken

De to mennene møtte hverandre i studentmiljøet på NTNU på slutten av 90-tallet. I 2003 skal 44-åringen ha begynt å oppbevare doping i samarbeid med 39-åringen. Så utvides virksomheten til å omfatte produksjon av dopingtabletter.

I retten onsdag la politiet frem beslaglagte e-poster fra krypterte tjenester, e-poster mellom «trykkern» og et dekknavn som 44-åringen identifiserte som den medtiltalte 39-åringen.

På høsten 2003 begynner 44-åringen å laste ned bilder av en tablettmaskin, og etiketter til å klistre på dopingen slik at midlene skal se profesjonelt fremstilt ut. Litt senere, får «trykkern» sin første pillepresse av 39-åringen og dopingfabrikken i Trondheim er i gang.

I andre e-poster som ble lagt frem i retten diskuterer «trykkern» med 39-åringen om bestilling av ingredienser, via fiktive selskap, til rekruttering av mottakere for pakker i vennegjengen til en av de tiltalte.

Ba om hjelp

Da e-postadressen til «trykkern» ble beslaglagt i slutten av 2012, fant etterforskerne mengder med informasjon om hvordan samarbeidet mellom flere av de tiltalte skal ha fungert. Her ligger også informasjon om hva som skjedde da utstyret i dopingfabrikken ble oppgradert.

I 2007 hadde «trykkern» fått en ny og bedre pillepresse som kunne spy ut flere tusen tabletter i timen. 44-åringen trengte imidlertid hjelp:

«Må ha hjelp til å få maskina på plass, fint om du kunne ha hatt annledning i morra mellom 1530 og 1730», skriver han til 39-åringens e-postadresse.

I 2008 er 39-åringen bekymret for å bli avslørt av politiet. Han skriver til «trykkern»:

«Jeg bare kom til å tenke på, HVIS denne har tystet, og de har skaffet seg mistanke mot deg og spaner på huset ditt, så hadde det nok vært lurt om du tok tingene i gym-baggen din i stedet for poser eller svartsekk. Sånn at det ikke vekker mistanke. Liten sjanse, men jeg har tynne nerver :)»

Politiet kom aldri

Politiet kom aldri på døra til «trykkern.» Først i november 2012, etter at Operasjon Gilde hadde vært offentlig kjent i over et halvt år, tok etterforskerne seg frem til garasjen til 44-åringen og avslørte landets størte dopingfabrikk.

Under utspørringen ville medaktor Per Martin Utkilen vite hvem som kjente til garasjefabrikken til «trykkern» under alle de årene. Kun to til tre skal ha kjent til hva som foregikk, og 44-åringen skal ikke ha vært spesielt bekymret.

- Jeg hadde sittet isolert og hadde lite kontakt med miljøet. Få folk i miljøet visste hva jeg drev med, sa han i retten.