Når landbruksminister Sylvi Listhaug etablerer et nytt forskningsinstitutt, blir Biofosk-enheten på Kvithamar i Stjørdal lagt ned og virksomheten og 23 ansatte flyttet til Steinkjer.

– Jeg mener endringene er nødvendig for å utvikle det som skal bli bioøkonomiens viktigste forskningsinstitutt her i landet. Regjeringen har store forventninger til at Nibio blir en konkurransedyktig virksomhet, både i norsk og i europeisk sammenheng, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug i en pressemelding fra departementet.

- Blir et fyrtårn

Det nye instituttet skal hete Nibio som står for Norsk institutt for bioøkonomi og fordeles på Steinkjer, Tromsø, Jæren og Toten.  Bioforsk i Tingvoll med 36 ansatte på Nordmøre videreføres.

Les også: Forskningsmiljø kan bli flyttet

Flyttingen fra Stjørdal til Steinkjer begrunnes i for dårlig bygningsmasse på Kvithamar og et ønske fra departementet om å utnytte synergimuligheter i det eksisterende landbruksfaglige miljøet i Steinkjer-området, blant annet med Høgskolen i Nord-Trøndelag .

Det er gode nyheter for Steinskjer-ordfører Bjørn Arild Gram (Sp).

- Steinkjer blir et sentralt fyrtårn for landbrukskompetanse. Vi er det desidert tyngste landbruksområdet i regionen med produksjon, foredling, forvaltning og kompetanse. I tillegg har Steinkjer allerede flere små forskningsmiljøer, sier Gram.

23 arbeidsplasser

Aller helst hadde han sett at etableringen i Steinkjer ikke hadde gått på bekostning av en annen kommune i samme region, nemlig Stjørdal som nå mister 23 arbeidsplasser.

- Antallet nye arbeidsplasser vi får til kommunen med denne beslutningen, er ikke ubetydelig. Men viktigere enn arbeidsplassene, er at Steinkjer blir et enda sterkere landbrugsknutepunkt, sier Steinkjer-ordføreren.

Les også: Flere landbruksinstitutter slås sammen

Arnstad: - Sørgelig

Hans partikollega på Stortinget, stjørdaling Marit Arnstad, er ikke særlig fornøyd med Frp-statsrådens beslutning. Snarere tvert imot.

- Det er sørgelig at vi ikke kan opprette to landbruksfaglige miljø i Nord-Trøndelag. Dette er i realiteten en sentralisering, og nå blir det store tapet vi ser av arbeidsplasser i Nord-Trøndelag toppet med at nye arbeidsplasser i Steinkjer går på beskostning av Stjørdal, sier Arnstad til adressa.no.

Hun mener også det er fare for at ansatte ved Biofosk i Stjørdal ikke blir med til Steinkjer og at man dermed mister verdifull kompetanse.

- I tillegg vil forskningsareal på Skatval, hvor Bioforsk har opparbeidet et plantet felt, ikke kunne gjenoppstå et annet sted over natta og mye vil gå tapt, sier Arnstad.

Sinne i Stjørdal

Stjørdal-ordfører Ivar Vigdenes (Sp) henviser spørsmål om Bioforsk-flyttingen til sin varaordfører, Ole Hermod Sandvik (H). Han er opprørt over landbruksministerens avgjørelse.

- Dette er ikke en morsom dag å være medlem av et regjeringsparti, sier Høyre-varaordføreren.

- Vi ble kjempeoverrasket for all faglig tilrådning sier at den jobben Bioforsk gjør i Stjørdal er best å gjøre der de er godt etablert og har vært siden 1923. Det må være flaut for Listhaug å ha fattet en slik avgjørelse basert på tall som ikke er relevant, sier Sandvik.

Han mener det er lobbyisene fra Steinkjer, ikke fagmiljøet ved Biofosk, som har vunnet frem når forskningsintituttet i Stjørdal nå skal legges ned og flyttes til Steinkjer.

Varaordfører i Stjørdal Ole Hermod Sandvik. Foto: Jan Erik Roel, ADRESSEAVISEN