Sju år gamle Johannes Åsheim ble bitt i hjel av naboens hunder på vei hjem fra skolebussen på Dokka for 12 år siden. I etterkant av den tragiske hendelsen har faren Roger Åsheim engasjert seg sterkt i saker rundt hundehold og sikkerhet.

- Jeg håper hunden som var involvert i ulykken i Selbu blir avlivet, sier han, og maner til forsiktighet når barn er sammen med hunder.

Lik ulven i oppførsel

- I tilfeller der barn oppholder seg sammen med en flokk hunder er det lett at dyret kan misoppfatte signaler. Et lite barn kan fort være ustø på beina og tråkke litt feil. I slike situasjoner er det større sjanse at det skjer noe hvis det er flere hunder som er sammen. I tilfellet i Selbu har jeg forstått at det er snakk om en husky. Dette er en polar trekkhund, og disse rasene ligger tett opptil ulven i handlingsmønster og oppførsel, sier Åsheim som sier at man ikke skal være redd, men huske å ha respekt for alle typer hunder, sier han til adressa.no.

Kan misoppfatte handlinger

- Det skal lite til for å vekke drapsinstinktet til en polar trekkhund hvis det skjer noe, og det er lett for hunden å misoppfatte handlinger, forteller Åsheim videre. Han er selv oppdretter og blant annet fylkesinstruktør i Oppland jeger- og fiskeforening hvor han holder kurs i aversjonsdressur og ettersøkshund.

- Det er flere huskyvarianter, og oppdrettere av trekkhund lager gjerne sine egne blandinger av rasen for å få fram de beste egenskapene i hunden. Når man blander slike raser får man med seg både de gode og dårlige egenskapene, og ved polare trekkhunder er det strengere krav til sikring enn hos andre hunder, sier Åsheim.

Små barn forstår ikke hundenes adferd

Norsk Kennel Klubb råder også foreldre til å lære barn om hunders adferd etter ulykken i Selbu.

- Hund og barn hører sammen i vårt samfunn, men det er viktig å huske på at det er de voksne som har ansvaret og de som skal lære barna om hundens adferd, sier Anne Hofmo Bjølgerud i Norsk Kennel Klubb til NTB.

- Små barn forstår ikke hunders adferd og skjønner ikke når hunder føler seg truet. Det er viktig å få fram at alle hunder kan bite, uavhengig av størrelse. Men jo større hunden er, desto større konsekvenser blir det når hunden biter, sier Bjølgerud.