- Jeg fikk heldigvis berget noen klær, en pc og noen fotoalbum. Så jeg har minnene, og jeg er veldig glad for det nå, sier Gunnar Øverkil til adressa.no.

Mistet kontrollen

Øverkil holdt på med bråtebrann ved sitt eget gårdstun da han mistet kontrollen over flammene onsdag ettermiddag, og brannen spredte seg raskt til de fire bygningene på tomta hans. Barndomshjemmet, som bestefaren hans kjøpte i sin tid, sto ikke til å redde.

- Det viktigste er at ingen ble skadet. Men det er klart det er leit. Jeg prøver å tenke minst mulig på det, forteller 77-åringen.

Øverkil fikk god hjelp fra nabo Terje Arnstad, som meldte fra om brannen til brannvesenet. Arnstad gjorde sitt ytterste for å hindre at den spredte seg til de andre husene. Han tømte tolv brannslukkingsapparater på flammene.

Det var ifølge politiet lenge fare for nabogården og Floren kapell.

Brukte traktor

Naboene kjempet forgjeves mot brannen før brannvesenet kom til stedet.

– Det var nytteløst å slukke alt på egen hånd, flammene slikket husveggene, så vi måtte komme oss unna, sier Arnstad.

Geir Roar Lilleflor eier åkrene rundt det nedbrente gårdstunet. Han brukte traktor med plog som brannhemmende middel.

– Jeg kjørte opp på åkeren mellom brannen og kapellet. Der gravde jeg en grøft, slik at brannen ikke kom seg over, forteller han.

Bor hos en nabo

Onsdag pløyde han hele åkeren mellom branntomta og nabogården som lenge sto i brannfare.

– Hadde det vært gress der nå, ville brannen spredd seg, så det spørs om flere bygninger ville blitt utsatt for flammenes rov, sier Lilleflor.

Nå bor 77-åringen hos en nabo rett ved brannruinene. Planen er å fortsette å bo i Flora, men han tror ikke at han kommer til å bygge et nytt hus på den nedbrente tomta.

Det er jeg for gammel til.

Brannen spredte seg raskt. Foto: ERLING SKJERVOLD
Brannvesenet kunne ikke hindre at gården brant ned til grunnen. Foto: ERLING SKJERVOLD