Det har vært en sommer med varmt og godt vær utenom det vanlige. Med sydentemperaturer både på land og i vann skulle man tro at trønderne holdt seg hjemme. Men neida.

Informasjonsrådgiver Kristi Irgen Ertsås i Startour, sier at det gode sommerværet ikke har satt en demper på reiselysten til trønderne.

- Sommerværet har ikke bidratt til at trønderne har blitt igjen i byen. Det vitner blant annet om at sydenferien ikke bare handler om sol og bad for mange, men også om opplevelser. Dessuten føler nok mange slik at feriefølelsen kommer ordentlig først når de har forlatt klesvask, avtaler og daglige gjøremål her hjemme, sier Ertsås.

- Trønderne er tradisjonelle

Og når trønderne tar kofferten med seg og drar på tur går reisen som oftest til de samme destinasjonene.

- Trønderne er tradisjonelle når det gjelder sommerferie. Flydestinasjonene fra Værnes som er mest populære i år, som i fjor, er Kreta, Rhodos og Mallorca, sier Helen Begby, informasjonssjef i Apollo.

Flere av de mest besøkte destinasjonene går igjen hos Startour.

- Hos oss er det Mallorca, Kreta, Gran Canaria og Antalya som er de mest populære feriestedene, sier Ertsås.

Drar tilbake til samme plass

Begby i Apollo mener at nye reisemål ikke slår helt gjennom i Trøndelag.

- Det er vanskelig å komme med reisenyheter i Trøndelag. Det virker som folk har funnet sitt sted, og dit drar de tilbake veldig ofte.

Utenom de tre mest populære er det likevel ett feriemål som har fått litt mer oppmerksomhet, men det er ikke en nykommer.

- Kreta er den store trønderfavoritten. Når det gjelder reisemål som har fått en oppsving i år, så er det Kroatia, Split. Destinasjonen har vært et tilbud lenge, men i år har den virkelig fått en opptur.

Trønderne vil bort fra kulden

Selv om vi bare i starten av august har avganger fra Værnes til varmere strøk i vinter allerede godt i gang.

- Med tanke på vinterreiser til varmere strøk har trønderne allerede booket 40 prosent. Det virker som de vil sikre en varmere uke i vinter mer enn andre, for prosentandelen er gjennomsnittlig ti prosent høyere enn på landsbasis, sier Ertsås i Startour.

Og når det tikker mot vinter er det ett reisemål som gjelder for solsultne trøndere.

- Fire av ti vinterreiser er nå borte og det er Gran Canaria som er det store favoritten. Foreløpig er det oktober og november som peker seg ut som de mest populære månedene. I november er omtrent syv av ti reiser fra Værnes til den populære kanariøya allerede solgt, sier hun.