Adresseavisen skrev i dag om sykepleier Eva Marie Gullaksen ved St. Olavs, som i forrige uke fikk beskjed om at hun gikk ned 34 000 kroner i lønn.

Siden hun begynte å jobbe ved sykehuset i 2004 har hun fått ansiennitetspoeng for førstegangstjenesten hun gjennomførte i 2001. Dette ansiennitetstillegget var nå blitt fjernet fordi det ikke dreide seg om tvungen verneplikt, men frivillig førstegangstjeneste. Kravet i tariffavtalen mellom Norsk Sykepleierforbund og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter er nemlig at det bare er tvungen verneplikt, som kan godskrives til ansiennitetstillegg.

Resultatet av dette kan bli at kvinnelige sykepleiere med frivillig førstegangstjeneste, får dårligere betalt enn menn som har gjennomført tvungen verneplikt.

Blogger om regel

Avtalen mellom Spekter og NSF fikk Gullaksen til å rase på hennes egen blogg der hun har lagt ut avtaleteksten mellom Norsk Sykepleierforening og arbeidsgiverforeningen Spekter.

- Jeg gir meg ende over. Har du hørt noe så urettferdig som at menn skal få høyere lønnsansiennitet fordi de har utført førstegangstjeneste, men ikke vi kvinner? Det magiske ordet er TVUNGEN, jeg har altså valgt dette frivillig, i motsetning til menn som utfører verneplikt under tvang. Skikkelig urettferdig, skriver 31-åringen.

Får tillegg likevel

Etter at Adresseavisen tok kontakt med St. Olavs i går, snudde sykehuset i saken. Lønnstrekket var blitt utført ved en feil. Dermed får Gullaksen likevel ansiennitetstillegg.

– I 2002 utarbeidet sykehuset et eget skriv, som gir den ansatte rett til dette ansiennitetstillegget – uavhengig av om verneplikten er frivillig eller ikke. I tariffavtalen står det imidlertid at det kreves en tvungen verneplikt. I dette tilfellet skulle vi ha fulgt skrivet fra 2002, som gir Gullaksen rett til å beholde tillegget. Dette vil nå bli rettet opp, sier forhandlingssjef Øivind Johnsen ved St. Olavs.

Knut Jørgen H. Rotabakk, fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund i Sør-Trøndelag, fremhever at arbeidsgiver har ansvar for at tariffavtalen ikke får kjønnsdiskriminerende utslag.

– Tariffavtalen kan ikke tolkes slik at kvinnelige sykepleiere som har gjennomført frivillig førstegangstjeneste skal få lavere lønn enn menn som avtjener tvungen verneplikt. Tariffavtalen må alltid tolkes i lys av likestillingsloven. Det betyr at førstegangstjenesten må gi ansiennitetstillegg, uavhengig av om den er tvungen eller ikke, sier Rotabakk.

- Umusikalsk

Kommunikasjonsdirektør Gunnar Larsen i Spekter mener den diskriminerende ordlyden i tariffavtalen er fra før 2001. Det var da Spekter, som den gang het Navo, tok over arbeidsgiveransvaret for sykehusene.

– Det er paradoksalt at avtaleteksten ikke er tilpasset en moderne og likestilt tid. Den i dag umusikalske ordlyden er nok blitt hengende fra tidligere overenskomster. Det vil ikke være unaturlig om dette temaet blir tatt opp i hovedforhandlingene i vår, sier Larsen.

Blogger Eva Marie Gullaksen mener tariffregel er kjønnsdiskriminerende. Foto: TROND OLA TILSETH