Etter nyheten om at et ektepar fra Levanger trolig har dratt til Syria for å krige med Den islamske stat (IS), har mannen vært aktiv på Facebook.

Stille som løven

Fredag kveld kommenterte han under en diskusjon på Facebook.

Han skrev følgende kommentar:

«Peace from the middle easte» (Fred fra Midtøsten red.anm.)

Natt til lørdag norsk tid, byttet han profilbilde på Facebook. Bildet er av en løve, med følgende tekst skrevet på engelsk og arabisk:

«Say what you wish in abuse of me, for my silence towards the idiot is indeed an answer, I am not at a loss for a response but rather, it does not befit the lion to answer the dogs».

Oversatt til norsk, betyr dette:

«Si hva du vil for å sverte meg, min stillhet er et svar til idiotene, det er ikke det at jeg ikke har et svar å komme med, men det sømmer seg ikke for løven å svare hundene».

Sitat fra viktig lovgrunnlegger

Sitatet er hentet fra Muhammad Ibn Idris al-Shafi’i (767-820), en muslimsk jurist og sentral person i islamsk rettsvitenskap.

– Al-Shafi'i er ikke blant de mest konservative eller fundamentalistiske. Men han er en viktig lærd og en av grunnleggerne av en av de fire lovskolene innen sunniislam. Denne beretningen viser at en av de store er blitt spottet og hånet, men rister det av seg. Denne norske konvertitten finner det passende å bruke dette i den situasjonen han er i nå, sier Lars Gule, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

– Jeg vet ikke om akkurat dette sitatet er autentisk, altså om det kommer fra Al-Shafi'i. Men i dette tilfellet betyr det vel, helt enkelt, at vedkommende vil si at han regner med skittkasting fra folk som ikke har innsikt, sier professor Ulrika Mårtensson, ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap ved NTNU.

«Shopper» i retninger

«Al-Shafi'i var født i Gaza, Palestina, men virket det meste av sitt liv i Kairo, Egypt. Hans hovedverk, «al-Risala» (Epistelet), ble nedtegnet av hans elever. I dette verket legges grunnlaget for sunni-islamsk rettsvitenskap ved å etablere lovens fire «kilder» el. «røtter»: Koranen, profetens sedvane (sunna), fellesskapets konsensus (ijma) og analogi-slutninger (qiyas)», skriver Store Norske Leksikon i sin artikkel om Shafi'i-skolen.

– Disse lovgiverne nyter stor respekt blant både liberale og ytterliggående muslimer. Det er et stort tilfang av bøker og avhandlinger om hva disse lærde skal ha sagt og det brukes av muslimer som det passer dem. Tidligere skulle man tilhøre en lovskole, og holde seg til den. Hvis man skulle søke råd måtte man holde seg til de lærde innenfor denne lovskolen. Slik er det ikke lenger og nå «shopper» man i de beretningene som passer en selv og sin situasjon, sier Gule.

Gammelt kongesymbol

Al-Shafi'i skal også være mannen bak sitatet «Don’t you see that the lion is silent and yet feared, while the dog barks constantly and is despised».

Oversatt til norsk:

«Ser du ikke at løven er stille, men fryktet, mens hunden bjeffer konstant og er foraktet».

– Løven er jo et gammelt kongesymbol i Midtøsten, som også har blitt brukt av jihadister. Men det brukes også av sjia-islam. Navnet Assad, som i Bashar al-Assad, betyr også løve. Al-Shafi'i er grunnleggeren av en av de fire lovskolene i sunniislam. Men hvem som helst kan sitere han. Jeg kan ikke avgjøre om sitatet er autentisk, sier professor Mårtensson.

Lars Gule, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: NTB/SCANPIX, NTB scanpix
Professor Ulrika Mårtensson, ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap ved NTNU. Foto: MARIANN DYBDAHL, Adresseavisen