De siste dagene har vi observert det dristige horndykkerparet, som er i ferd med å legge siste nebb på sin flytende reirtue like inntil fylkesvei 31 på Sjøbakken.

Art i vekst

Innimellom samlingen av sjøgress og siv til reirmaterialer unner paret seg både titt og ofte en liten hyrdestund – tilsynelatende uten den aller minste sjenanse for trafikken på veien et steinkast unna.

Fra å være en sjelden art i Rørostraktene for bare få år siden, har horndykkeren åpenbart funnet seg godt til rette, både i Hitterdalsvassdraget i Røros og en rekke andre områder hvor arten før knapt var å se.

Fra truet til livskraftig

Tidlig på 2000-tallet var horndykkeren klassifisert som en sterkt truet rødlisteart, men har nå status som livskraftig art.

Denne positive utviklingen er kommet bl.a. takket være en rekke tiltak for å beskytte arten, mot f.eks. menneskelige aktiviteter som garnfiske og gjennom uttak av mink rundt sjøer hvor horndykkeren holder til.

Lappdykker

Horndykkeren bærer også det latinske navnet Podiceps auritus. Den hører til blant de små innenfor arten lappdykkere, og kan bli 31–38 cm lang og ha et vingespenn på mellom 46 og 55 cm