Det ligger an til at det ved utgangen av 2011 vil bli anmeldt i underkant av 200 voldssaker i Midtbyen. Sammenlignet med 2010 er det en reduksjon på 35 prosent. Per i dag er det anmeldt 190 saker, og da vil i så fall nedgangen bli på hele 47 prosent, men realistisk sett venter politiet flere legemssaker før året er omme.Politiførstebetjent Rolf Øyen ved seksjon for vakt og beredskap ved Sentrum politistasjon sier at en av årsakene til nedgangen må kunne tilskrives kurset «ansvarlig vertskap», som er et tilbud til restaurantnæringen. Kurset går over to kvelder.

250 på kurs

Kursene er kommet i stand etter initiativ fra Helsedirektoratet, og arrangerer er Trondheim kommune og politiet, der politiet står for den praktiske gjennomføringen. Også NHO støtter opp om kursene.

I løpet av 2011 har rundt 250 ansatte fra 12 av Trondheims største utelivsaktører deltatt på kursene. De vil fortsette i 2012.

– Målsettingen er at skjenkestedene skal overholde bestemmelsene i alkoholloven. Man skal forebygge overskjenking og skjenking til mindreårige samt redusere omfanget av vold som kan knyttes til rus, opplyser Rolf Øyen.

Tilbakemeldinger fra bransjen viser at kurset er blitt godt mottatt. Ansatte sier de føler seg tryggere på de mange lover og bestemmelser som regulerer skjenkingen.

– De sier også at de har lært å takle konflikter bedre. Kommunikasjon og konflikthåndtering er en viktig del av kurset, sier politiførstebetjenten. Han legger til at det er blitt langt færre anmeldelser mot dørvakter og fra dørvakter for vold.

– Kursene alene har vel neppe redusert tallet på anmeldte legemssaker i Midtbyen?

– Nei, nedgangen skyldes flere forhold. Kort tid etter at kommunen påla skjenkestedene å stenge en time tidligere, så vi at den umotiverte volden inne på skjenkestedene og ute i gatene avtok. Politiet har iverksatt tiltak mot voldsgjengangere. Vi griper inn tidligere når vi se tilløp til vold og bøtelegger flere forhold, sier Øyen.

Fratatt bevillingen

Jurist Marte Bjørnsen som er ansvarlig for skjenkesaker i Trondheim kommune, mener at taket på 250 skjenkesteder i Trondheim også er med på å holde fyll og bråk nede på et mer akseptabelt nivå. I år er syv – åtte skjenkesteder fratatt skjenkebevillingen for en periode på to – tre uker for brudd på skjenkebestemmelsene. I fjor ble bare ett skjenkested fratatt bevillingen for en kortere tid.

Da skjenketiden ble kortet ned med en time, ropte enkelte aktører i bransjen opp om at flere ville gå konkurs og det ville bli skjenket svart i lukkede miljøer.

– Det er ikke registrert noen konkurser som følge av tidligere skjenkestopp. Tvert imot har kommunen fått flere søknader om skjenkebevilling og omsetningen er gått opp, påpeker Marte Bjørnsen.

Kommer i uniform

I Trondheim er det ikke krav om at restaurantansatte må følge kursene, i motsetning til for eksempel i Rogaland. Politiet vurderer imidlertid å gjøre som i Stockholm, der politiet går inn på skjenkesteder i full uniform for å sjekke beruselsesnivå og aldersgrense. I Sverige sier både gjester og ansatte at de på denne måten føler større trygghet.

Ifølge Øyen vil disse inspeksjonene kun bli et supplement til kommunens egne skjenkekontrollører.

– Det er viktig å hindre overskjenking. I ni av ti voldssaker er offer og gjerningsmann beruset, sier Rolf Øyen.

De reduserte skjenketidene og kursing av de ansatte har gitt mindre vold i sentrumsgatene i Trondheim på natta. Foto: VEGARD EGGEN
Politiførstebetjent Rolf Øyen er svært godt fornøyd med kurset «ansvarlig vertskap». I år har 250 restaurantansatte i Trondheim deltatt på de frivillige kursene. Foto: Rune Petter Ness