Totalt 17 personer er nå mistenkt å ha blitt smittet av kusma. Ni av disse har allerede fått påvist sykdommen. Det opplyser Trondheim kommune.

Samtlige av de smittede skal ha tilknytning til NTNU og HiST.

- Vi prøver nå å kartlegge nærkontakten deres. Det kan godt være flere som er smittet, da det er mye sosial aktivitet i studentmiljøet, sier smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune.

Ansatt i barnehage

Det ble tidligere i uken kjent at det var mistanke om at 16 personer var blitt smittet. De aller fleste av disse var studenter med tilknytning til NTNU og HiST.

Kusma var en nokså vanlig barnesykdom i Norge inntil en vaksine mot sykdommen kom inn i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet i 1983. Men de siste 15 årene har det høyeste antall utbrudd i året vært 35.

Les også: Dansker uten vaksine advares mot å reise til Berlin

Sagvik ser ikke bort ifra at man vil passere rekorden for de siste 15 årene i år.

- Jeg tror nok det, uten at jeg har helt oversikt over statistikken på landsbasis. Jeg har jobbet i Trondheim i 18 år, og har ikke vært borti så store utbrudd her tidligere, sier hun.

Les også: Tjener 60 millioner i året – nå har han fått kusma

Barnehageansatt smittet

Etter det Adresseavisen kjenner til, skal en av dem som har fått påvist sykdommen jobbe i en barnehage i Trondheim. Sagvik bekrefter opplysningen lørdag ettermiddag.

Les også: Neymar ute i to uker på grunn av barnesykdom

Kommunen har som følge av dette gått ut og anbefalt alle som har nærkontakt med den ansatte i barnehagen om å vaksinere seg, dersom de ikke har hatt kusma tidligere.

Følger ekstra godt med

Ansatte ved St. Olavs Hospital er bedt om å være ekstra årvåkne i tiden fremover på pasienter med symptomer som kan være kusma.

Kusma smitter ved nærkontakt og gjennom dråpesmitte. Ifølge smittevernoverlegen er det ikke kritisk å bli smittet, men det kan oppstå komplikasjoner som testikkelbetennelse, hjernehinnebetennelse og betennelse i bukspyttkjertelen. Da vil sykdommen nå et annet nivå.

Les også: Disse sykdommene skal barnet gjennom i vinter

- Har kusmaen først brutt ut, så er det ingen behandling mot viruset. Vanlig sykdomsvarighet er mellom sju og ti dager etter utbrudd. Men vi håper nå at folk i nærkontakt med dem som har fått sykdommen vil vaksinere seg. Kusma har en inkubasjonstid på to til tre uker, og vaksinerer man seg i den perioden vil det ikke bryte ut, selv om man har blitt smittet, forklarer Sagvik.