I barnehagebyen Trondheim sliter rådmannen med å finne plass til Arbeiderpartiets valgløfte om flere barnehageopptak i året.

I budsjettforslaget for neste år går det frem at Trondheim fortsatt vil ha såkalt full barnehagedekning for barn født før 31. august, men at man neste år ikke kan øke antallet plasser til barna som fyller ett år etter 31. august.

Har plass, ikke penger

Kommunen har gitt 430 slike plasser i år. Dette skal videreføres på samme nivå neste år, foreslår rådmannen i budsjettforslaget som ble lagt frem onsdag formiddag.

Trondheim har høy dekningsgrad sammenlignet med de andre bykommunene i landet, med henholdsvis 95,3 prosent og 90,2 prosent.

Like fullt gikk Arbeiderpartiet i Trondheim ut i sin valgkampåpning med et valgløfte om å tilby flere opptak i året, noe som også er i tråd med den statlige satsingen på mer fleksible opptaksløsninger for å gi flere plasser til barn som etter loven ikke har krav på barnehageplass.

- Men dette er det ikke rom til å følge opp, skriver rådmannen – og legger til at på grunn av lavere barnetallstilvekst enn forventet, har barnehagene i Trondheim faktisk fysisk kapasitet til å ta inn flere barn enn det driftsbudsjettet nå gir rom for.

Bygger nytt

Mens prognosen for antall barn mellom ett og fem år i Trondheim kommunen går litt ned til neste år, vil den stige med om lag 70 i året frem mot 2019.

Barnehageparken i Trondheim bærer imidlertid preg av nødløsninger, stor midlertidighet og dårlig byggstandard.

Rådmannen foreslår i planperioden å erstatte de fire midlertidige barnehagene Granåsen, Smidalen, Risvollan og Saupstad.

* I 2016 åpnes nytt anlegg i Granåsen barnehage.

* Øya barnehage åpner som erstatning for tidligere Sekskanten og eksisterende Firkanten barnehage, og skal også gi lokaler for mottakstilbud for barn av flyktninger.

* Nye Stubbanveien barnehage ved Utleira skole åpnes også i 2016