Åtte forskertalenter ved NTNU er tildelt 55 millioner kroner.

Mats Ingulstad (33) er én av de åtte som nå har sikret seg midler til å forske de nærmeste årene. Ingulstad var med i kampen om talentmidlene også i fjor, men var da en hårsbredd unna få å tilsagn. I år gikk det bedre.

- Dette er kjempeviktig, fordi det er en tøff overgang fra å være ferdig med doktorgraden til å kunne være fast ansatt forsker. Med en slik tildeling får en mulighet til å konsentrere seg om et prosjekt flere år fremover i tid, sier Ingulstad.

- Godt år

Historikeren, som har en master fra NTNU og en doktorgrad fra Det Europeiske universitetsinstitutt i Firenze, er på konferanse i Berlin når vi tar kontakt. Der deltar han på en konferanse om tvangsarbeid i Europa under andre verdenskrig. Nå skal Ingulstad studere EUs historie med spesielt blikk på hvordan EU har håndtert tilgangen på naturressurser innenfor og utenfor egne grenser, og hvordan dette har påvirket integrasjonen mellom landene i EU.

- I kveld føles det som om alt er mulig, jubler han når han får nyheten om at han er blant forskertalentene. Fra før har han nemlig fått beskjed om at to av forskergruppene han deltar i ved NTNU, også har fått forskningsmidler. Totalt har han dermed bidratt til å dra i land rundt 42 millioner forskningskroner til NTNU.

- Når en bruker mye tid på å lage en slik søknad, er det veldig hyggelig å være en av dem som når opp. Dette er et godt år for en økonomisk historiker, sier han.

- Hvordan er det å bli betraktet som et ungt forskertalent?

- Det er litt vanskelig å forholde seg til det. Ung er et relativt begrep, talent er også litt vanskelig begrep å bruke i et fag som er så avhengig av innsats og konsentrasjon over tid. Men jeg aksepterer merkelappen når det følger penger med, sier han.

Mest lovende

Det er tredje gang Forskningsrådet deler ut midler til unge forskertalenter. I alt 46 talenter er tildelt midler til sine prosjekter.

- Denne satsingen er viktig for å gjøre en forskerkarriere attraktiv for våre mest lovende, unge talenter. Her legger vi grunnlaget for fremragende forskningsmiljøer i fremtiden, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Forskningsrådet deler i løpet av desember og januar ut i alt 1,96 milliarder kroner til fri prosjektstøtte (Fripro) i Norge. I tillegg til midlene som deles ut til forskertalentene, er det også bevilget 954 millioner kroner til 132 ulike forskerprosjekter. Det betyr at drøyt en av ti har fått innvilget søknaden. Etter jul fordeles 1 milliard kroner til den nye satsingen Fripro toppforsk. Trondheimsforskeren Mats Ingulstad henter hjem millioner i alle kategoriene.

- Dette er et historisk sterkt løft til fri forskning. Det vil sikre god langsiktig finansiering til forskningsmiljøer som har potensial for å utvikle seg til å bli internasjonalt ledende innenfor sine felt, sier Røe Isaksen.

Millioner: - Dette er et historisk løft til fri forskning, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen etter at Forskningsrådet nå deler ut nærmere 2 milliarder kroner. Her deltar han på immatrikuleringen på NTNU sammen med rektor Gunnar Bovim. Foto: Linda Haugen