Gå til mobilutgaven
forsiden / Nyheter / Trondheim

- Smågodt er altfor billig

- Butikkene har et ansvar i forhold til hvilken type mat de selger, og vi vet at pris påvirker hva man kjøper, sier Tove Drilen.

- Butikkene har et ansvar i forhold til hvilken type mat de selger, og vi vet at pris påvirker hva man kjøper, sier Tove Drilen.

- Smågodt er altfor billig

Klinisk ernæringsfysiolog Tove Drilen og lege Berit Nordstrand advarer mot den pågående priskrigen.
Leses nå:

– Du betaler ikke for hva folk gjør, men hva de vet

Adresseavisens lesere er delte i sine meninger om saken der en kunde måtte betale 1300 kroner for ett minutts jobb. Forbrukerådet sier man må spørre på forhånd for å unngå overraskelser.

Harald gråt en skvett da han fikk Norges første Tesla Model X

I mai 2013 bestilte Harald Kr. Pedersen fra Orkdal sin Tesla-bil nummer tre. I går fikk han endelig ha hendene på rattet.

Marvin Wiseth blir styremedlem i Plan Norge

Den tidligere ordføreren ser frem til å bruke nettverket sitt til å hjelpe barn i nød.

Arne spanderer kikkert på turfolk i Trondheim

Arne Waldemar Olsen har lenge savnet en kikkert på Gråkallen. Nå har han gått til innkjøp av en - som blir liggende på toppen til fri benyttelse.

Bil og syklist kolliderte i Mellomveien

En mannlig syklist ble lettere skadd da han kolliderte med en bil.

Her sjekker de siste gjestene ut av Britannia

Dørene stenger på Britannia hotell i Trondheim klokken 14 torsdag.

Jørgen bor i Istanbul:

- Jeg kan forstå at familien er skremt over at jeg bor nær terroren

Jørgen Elgåen (18) forteller at det føles litt skremmende å bo i en by med stadige selvmordsangrep.

Miljøpakken i Trondheim:

Rødt er ikke lenger blant miljøkameratene

Rødt i Trondheim bryter ut av samarbeidet om Miljøpakken. – Vi synes superbuss-prosjektet er kortsiktig og feil. Derfor ble vi kastet ut av samarbeidet.

Muzaffer frykter ikke terror på Tyrkia-ferie

Muzaffer Kara fra Trondheim reiser til Tyrkia torsdag for å besøke familie i fire uker.

Sender birkebeiner-skjelettet til Tønsberg

Skjelettet av birkebeineren fra Sverresborg sendes med kurer til baglernes hovedområde i Tønsberg, opplyser Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).

- Jeg synes ikke noe om at godteri blir så billig, for vi vet det fører til økt forbruk, sier Berit Nordstrand.
(Foto: MARIANN DYBDAHL)

- Jeg synes ikke noe om at godteri blir så billig, for vi vet det fører til økt forbruk, sier Berit Nordstrand. Foto: MARIANN DYBDAHL

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

- Priskrigen på smågodt er den store snakkisen nå. Vi snakket faktisk om det her på kontoret rett før du ringte, sier Drilen til Adresseavisen.

Nå får du smågodt til bare 2,90 kroner per hekto. Så billig har det aldri vært før.

- Spør du meg, så er det altfor billig. Jeg kan ikke huske å ha sett så lavt priset smågodt før, og det er jo ikke dyrt i utgangspunktet heller, sier Drilen.

LES OGSÅ: - Aldri opplevd en slik pris på smågodteri

- Kjøper mer

Hun mener priskrigen gjør at folk kjøper mer smågodt.

- Det er ikke farlig for dem som spiser litt av og til, men det kan det være for dem som spiser mye over tid.

Før jul dumpet de prisen på julemat så kraftig at mye bare ble stående uspist, men ernæringsfysiologen tror det er større sjanse for at smågodtet går unna.

- Hva er det som ikke er bra med smågodt?

- Det er mye sukker i det, mange ekstra kalorier for dem som ikke tåler det, både i forhold til hull i tennene og risiko for overvekt. Det er også sånn at en bit smågodt kan inneholde 15 e-stoffer, og vi vet for lite om cocktail-effekten av e-stoffer dersom store mengder inntas over tid.

- Hva synes du om at butikkene setter prisene så mye ned på smågodt?

- Butikkene har jo et ansvar. De kunne istedet latt frukt og grønnsaker vært billigere, og det ville vært langt bedre ut fra et folkehelseperspektiv. Butikkene har et ansvar i forhold til hvilken type mat de selger, og vi vet at pris påvirker hva man kjøper.

- Er barn og unge spesielt utsatt for en priskrig på smågodt?

- Vaner legges jo tidlig, og vi ser at ungdommer gjerne kjøper det som er billig, om det så er snakk om en kakebunn til halv pris. Smågodt inneholder ingen næringsstoffer som kroppen trenger for å vokse og utvikle seg, så det er uheldig dersom dette erstatter vanlig mat, sier Drilen.

LES OGSÅ: - Det er 30 middager i én smågodtpose

Anbefalt dose

Hun jobber med overvektige barn og unge, og da anbefaler de 100 gram smågodt en dag i uka.

- For de som er i fare for å utvikle overvekt, er det ikke mye smågodt som skal til før det utgjør en hel middagsporsjon, sier Drilen.

Hun viser til at 125 gram, eller cirka 25 biter blandet smågodt, tilsvarer omtrent 500 kilokalorier, som er en middagsporsjon.

- Det krever mye fysisk aktivitet for å bruke opp energien i dette. Et barn må løpe cirka 1,5 time for å bruke det opp, sier Tove Drilen.

- 125 gram dekker nesten ikke bunnen av posen engang!

LES OGSÅ: Én bit smågodt inneholder 15 e-stoffer

Påska varer til sommer'n

Lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand er ikke så redd for billig påskegodt som for at påska skal vare helt til sommeren. 

- Effekten av priskrigen på smågodt kommer an på hvor lang påska er i hodet til folk, mener hun.

- Det gjør ikke noe at påskeegget blir billigere, men utfordringen ligger i at vi hamstrer og fortsetter med smågodt-spisingen helt fram til sommeren.

- Hva synes du om at det er priskrig på denne type produkt?

- Jeg synes ikke noe om at godteri blir så billig, for vi vet det fører til økt forbruk, og lavere pris fører til enda dårligere kvalitet, sier Nordstrand, som ønsker å være litt løsningsfokusert.

- I stedet for å si at vi bør begrense smågodtet med alle mulige syntetiske stoffer, vil jeg oppfordre folk til å kose seg med fruktsalater, mørk sjokolade og nøtter. Hvis du forbereder påska litt, kan du ha kaker, kjeks og desserter hver eneste dag, men som teller i kroppen som meningsfull næring. Jeg kaller det smarte nytelser med byggeklosser til kroppen. Det gjør at vi får ei påske med overskudd, godt humør og god nattesøvn i stedet for å tappe batteriene sånn at vi er helt utslitte når vi begynner på jobb igjen etter påske.

- Hvilket ansvar har butikkene for hva vi velger å kjøpe?

- Butikkene må dra opp alternative løsninger, og presentere de smartere løsningene litt mer fristende, på samme måte som de løfter fram smågodt.

- Skjer det?

- Det kommer an på hvilke butikker du beveger deg i. Enkelte kjedebutikker er flinkere til å presentere smarte matvalg mer fristende en andre, men vi er til syvende og sist sjef i eget liv, sier Berit Nordstrand.

LES OGSÅ: Butikker hadde spor av det som kan være tarmbakterier i smågodthylla

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus