- Har man hageavfall skal det ikke dumpes i skog eller grøntarealer. Slik dumping regnes som vanlig forsøpling etter loven, sier naturforvalter Evelyne Gildemyn ved Miljøenheten i Trondheim kommune.

1. januar i år trådte en ny forskrift om fremmede organismer i kraft. Denne forskriften gjør det blant annet forbudt å innføre og sette ut enkelte av de svartelistede plantene som finnes i Norges flora. Nå oppfordrer Miljøenheten i Trondheim alle som har hagevfall til å kompostere eller levere det gratis på gjenvinningsstasjonen på Heggstadmoen for å hindre uønsket spredning.

LES OGSÅ: Lupiner er ingen vinner langs veien

- Et problem i flere år

Gildemyn kan fortelle at det i flere år har vært et problem at folk kaster hageavfallet sitt rett ut i naturen.

- Dessverre er det mange som kaster hageavfall i naturen i god tro. Mange tror nok at det råtner opp og at det dermed ikke medfører noen problemer, men det stemmer altså ikke. Ofte ser vi også at blomsterpotter følger med, og disse forsvinner ikke av seg selv.

Hun forteller at slikt hageavfall kan være med på å spre uønskede plantearter.

- Det skal ofte ikke mer til enn en liten bit av en rot eller noen frø fra planten før den slår rot. Så er det også slik at skadedyr som rotter og snegler trives i slike avfallshauger.

LES OGSÅ: - Du skulle sett da de tok ned rottene. Herregud! Selv hun fra skadedyrfirmaet ble kvalm

- Latskap og uvitenhet

Gildemyn tror det er flere grunner at folk fremdeles kaster hageavfallet sitt i naturen eller i grøntarealer rundt om i Trondheim.

- En av grunnene til at folk fremdeles gjør dette skyldes nok at de ikke er klar over det gode gratistilbudet vi har på Heggsatdmoen med avfallshåndtering. Men jeg tror nok at noe også skyldes latskap. Det er veldig lett å gå over veien for å slenge fra seg avfallet der istedenfor å ta kjøreturen til Heggstadmoen.

Verstingen i Trondheim

I Trondheim er det registrert flere svartelistede arter, fire av disse er spesielt problematiske.

- Slirekne er den desiderte verstingen, i tillegg har vi tromsøpalme, kjempespringfrø og hagelupin som er svært utbredt. Dette er typiske hageplanter, og det er derfor det er så viktig at hageavfall ikke bare dumpes i naturen. Har du disse i hagen din og ønsker å bli kvitt dem, anbefaler vi å kaste disse i restavfallet slik at vi unngår ytterligere spredning.

Gildemyn forteller at Miljøenheten i Trondheim jobber med å få rensket områder som er blitt overvokst av uønskede planter, men at de ikke har kapasitet til å ta alt. Da er det fint at mange frivillige bidrar i kampen mot verstingene.

- Vi har valgt å prioritere områder med sårbar natur. Her klipper, luker, sprøyter og graver vi opp de uønskede plantene. Blant annet har vi jobbet en del på Hammersborg ved Ilabekken for å få fjernet flere tonn hageavfall og den svartelistede arten slirekne.

LES OGSÅ: Derfor er meitemarkbæsjen uvurderlig for plenen din

Forbud men ikke forbudt

Selv om det nå er blitt innført forbud mot å plante mange svartelistede arter i Norge, betyr det ikke at de er forbudt å ha i hagen.

- Så lenge du har kontroll på plantene i hagen din, og du ikke bidrar til å spre planten ved for eksempel å gi frø til naboen, går det greit å ha planten i hagen. Det viktigste er at de ikke skal spres videre.

Tromsøpalmen er også en av planteartene som er på verstinglisten i Trondheim. Foto: Eli Fremstad
Kjempespringfrø er også en av plantene som er svartlistet og som nå er forbudt å plante. Foto: Leif Arne Holme