Mannen ble pågrepet av politiet på fredag, etter å ha vært involvert i sin andre voldsepisode i løpet av relativt kort tid. I en bolig i Trondheim skal han ha utøvd vold mot en annen mann med et knust glass.

- Fornærmede ble stukket i ansiktet og bakhodet, sier politiadvokat Bente Lind ved Trøndelag politidistrikt.

Tilstanden til den fornærmede er ukjent.

Erkjenner faktiske forhold

Politiet er i ferd med å etterforske omstendighetene rundt saken, men også 23. april var 23-åringen involvert i en voldsepisode i en bolig i Trondheim. Denne gangen brukte han skrujern mot ansiktet og ryggen til en mann, opplyser politiadvokaten.

På bakgrunn av de to voldshendelsene fremstilte politiet mannen for varetektsfengsling lørdag formiddag begrunnet med gjentagelsesfare og bevisforspillelsesfare. Lind begjærte mannen varetektsfengslet i fire uker.

Advokat Kolbjørn Lium, som forsvarer siktede, opplyser at klienten i fengslingsmøtet erkjente de faktiske forhold, men ikke straffskyld.

Ifølge fengslingskjennelsen er Sør-Trøndelag tingrett i tvil om 23-åringen var tilregnelig på gjerningstidspunktene. Det ble gjennomført en prejudisiell undersøkelse av siktede etter pågripelsen i april, og i den primærpsykiatrisk erklæringen som ble avgitt til politiet i etterkant, går det frem at det er en mistanke om «psykoselidelse i rettspsykiatrisk forstand». I kjennelsen refereres det også til et politiavhør av 23-åringen, i etterkant av skrujernvolden, som ble avbrutt fordi av avhøreren fra politiet mistenkte at mannen hadde vrangforestillinger.

Fengslet i to uker

Er man psykotisk i gjerningsøyeblikket kan man ikke straffes, men man kan dømmes til behandling - såkalt tvungen psykisk helsevern om det er fare for andre personers liv, helse og frihet. Vilkåret for å varetektsfengsle en person som kan ha vært psykotisk, er at det er sannsynlig at det vil reist sak med krav om tvungen behandling fra påtalemyndighetens side. Det mener Sør-Trøndelag tingrett at det er i denne saken.

Dommerfullmektig Nina K. Wærnhus er av den oppfatning at begge voldshandlingene, som 23-åringen er siktet for, kunne ha fått fatale konsekvenser - «i verste fall kunne liv ha gått tapt», heter det i kjennelsen.

«Selv om det er tidlig i etterforskningen ennå, er det etter rettens oppfatning sannsynlighetsovervekt for at hendelsene har sammenheng med vrangforestillinger hos siktede», skriver dommeren, og konkluderer med at det er fare for at siktede kan begå nye straffbare forhold. Hun viser i den sammenheng til hyppigheten av forholdene og siktedes livssituasjon.

Sør-Trøndelag tingrett ender derfor med å varetektsfengsle mannen i to uker. Dommeren skriver i kjennelsen at det forutsettes at 23-åringen får tilstrekkelig helsehjelp i fengselet, og at det vurderes om det er inngrep som er bedre egnet til å ivareta siktede.

Ifølge kjennelsen fortalte 23-åringen under rettsmøtet at han brukte narkotika i forbindelse med begge voldshandlingene. Han ba også om å bli løslatt mot meldeplikt på sitt lokale lensmannskontor, noe retten altså ikke fulgte.