Etter at Bakke bydelshus ble solgt i 2013, sitter nærmiljøstiftelsen med 6,6 millioner kroner de enda ikke helt vet hva skal brukes til.

–Vi ønsker de gode forslagene for tiltak som kan være med på å løfte de to bydelene, og vi ønsker ikke å legge noen føringer for gjennomføringen. Søknadsprosessen er åpen for alle, det er ikke vi i styret som skal gjennomføre dette. Vi er avhengige av ildsjeler med gode ideer og gjennomføringsevne. Både organisasjoner og privatpersoner oppfordres til å søke, sier styremedlem Hans Petter Hammernes.

– Søkerne trenger ikke bare være folk som bor i området, men alle som ønsker å gjennomføre et prosjekt eller tiltak på Bakklandet og Møllenberg. Støtten vi kan bidra med kan være alt fra 200 kroner til 2 millioner, forteller han.

De ser også på stiftelsen som en utstrakt hånd til kommunen, og ønsker å stimulere til kontakt og utvikling i nærområdet. De engasjerte lokalpatriotene oppfordrer til tiltak som på sikt er selvdrevne, men understreker at de også gjerne bidrar med støtte til enkeltprosjekter.

Nærmiljøtiltak

–Stiftelsen skal være et nærmiljøtiltak for bydelene. Det handler om det som kan utvikle bydelene og favne alle aldersgrupper. Det er jo gøy når man er med og skaper noe så stort, og merker at man har bred støtte i lokalområdet, forteller styreleder Sverre H. Utseth.

– Vi er også åpne for tilførsel av penger fra andre, hvis vi ser at det er et konkret prosjekt som virker, legger han til

Det står i vedtektene at stiftelsens midler ikke skal benyttes til formål det er naturlig at andre bør finansiere. Med dette menes det offentlige eller ordinær kommersiell virksomhet. Når det gjelder kafé og serveringsdrift, mener de begge at Bakklandet allerede har nok slike steder.

–Vi så at bydelene i våre dager trengte noe annet enn bydelshus. Jeg har alltid brent for barn og unge som vokser opp nære sentrum. Tiltak her skaper tilhørighet og trivsel, og bidrar til at unge ikke trekker mot sentrum, sier Sverre H. Utseth.

– Vi har ingen planer om å bruke opp pengene raskt, men vi skal heller ikke være så sparsommelige at vi driver med dette for alltid, utdyper styrelederen.

Kun fantasien begrenser

Stiftelsen ser for seg å disponere midlene over en 10–15 års periode, med en jevn årlig fordeling. I stiftelsens vedtekter står det blant annet at den oppløses når grunnkapitalen er lik null. De ønsker ikke å si så mye om hvilke typer tiltak de ser for seg, siden søknadsprosessen så vidt er i gang og de ønsker å motta alt av gode forslag og ideer.

–Eksempler på tiltak kan være aktiviteter på elva, arrangementer for barn, karneval, kunstnerisk utsmykking eller trimpark, det er kun ambisjonene som setter begrensninger, sier Hans Petter Hammernes.

Nærmiljøstiftelsen ser etter gode ideer, og hvordan de er planlagt gjennomføringsmessig og tenkt finansiert. Stiftelsen er tiltenkt å bidra med kapital til oppstart av prosjekter og ikke nødvendigvis langsiktig drift av dem.

–Vi er veldig spent på hvor mange gode ideer det finnes i området her og hva folk etterlyser. Vi vet at mange er glade i bydelene og synes det er fint å bo her. Vi vil gjerne bidra til en videreføring av kjærligheten til dem, og gi folk muligheten til å være med å påvirke hvordan de skal være også i fremtiden, avslutter Hammernes.

På hjemmesiden bmns.no kan du finne skjema for søknaden og lese mer om Bakklandet og Møllenberg Nærmiljøstiftelse.

Les også: Vil fylle Bakke bydelshus med ny aktivitet

Møllenberg/Bakkegata 1977 og 2016

Tilbyr 1700 plasser – har aldri drevet asylmottak