Tidligere i sommer slo flere soppentusiaster alarm i Adresseavisen og fortalte om store mengder funn av spiss giftslørsopp i hele Trøndelag. Den blir regnet som en av verdens giftigste sopper, og kan være dødelig uten behandling. Små inntak av denne soppen kan føre til alvorlig forgiftning og det er høy risiko for å utvikle kronisk nyresvikt.

- I løpet av de elleve soppkontrollene vi har hatt, så har denne spisse giftslørsoppen dukket opp i én eller flere kurver på hver tredje kontroll, sier Tijana Gajic til Adresseavisen. Hun er styremedlem i Trondheim sopp- og nyttevekstforening og har vært soppsakkyndig i over ti år.

Like ved soppkontrollen som man kunne skimte i bakgrunnen sto det flere spisse giftslørsopper. Bildet er tatt på Soppens dag i Trondheim. Foto: Harald K. Johnsen

Margareth Rose Weie (42) fra Røra i Inderøy måtte bråstoppe da hun fikk øye på den vulgære soppen.

15 kurver med giftig sopp

Hun har selv deltatt på to av sesongens soppkontroller.

- På Ferista kontrollerte vi 35 soppkurver, og i 15 av kurvene fant vi giftig sopp. I en av kurvene var det spiss giftslørsopp. På en annen kontroll ved Ferista ble det undersøkt 23 kurver, og det ble funnet giftig sopp i 8 av kurvene. Også her var det en kurv med spiss giftslørsopp. Når vi finner slike kurver, så må alt i kurven kastes, forklarer hun.

- I år er det spiss giftslørsopp som har vært den store stygge ulven, mener Gajic. Heldigvis har hun ikke hørt om noen forgiftninger i Trondheim.

Bordet ble dekket av flere tialls sopper fra skogen omkring Tjønnstuggu ved Reppe på Ranheim da det var soppkontroll tidligere i sommer.

Kom med kurv full av livsfarlig sopp

Soppkontrollør Anna Baadsvik har deltatt på fire kontroller og forteller om Klondyke-stemning i skogen.

- Det har vært enormt mye sopp i år, men den spisse giftslørsoppen har også vært overalt. Den har dukket opp jevnt og trutt, og jeg vil anslå at den har vært til stede på 30–40 prosent av våre kontroller, sier hun.

Baadsvik understreker at soppen ikke er farlig så lenge folk har respekt for den.

- På Soppens dag ved Haukvatnet kom det noen med en kurv som var halvfull av spiss giftslørsopp. «Vi synes den så god ut, kan vi spise den?» var spørsmålet til soppkontrollørene. Det var meget greit at de spurte, fastslår Baadsvik.

Solveig Svorkmo-Lundberg er 13 år gammel og soppsakkyndig. Hun kjenner og skjelner fra hverandre i overkant av 200 norske sopper.

I soppkurven til soppsakkyndig Tijana Gajic er det ingen giftsopper. Plastbegerne hjelper henne å holde spiselig sopp adskilt fra sopp hun ikke kjenner.

- Uvanlig store mengder

Hun tror også mange plukker med seg soppen bare for å undersøke om det er den soppen de mistenker at det er.

- Mange er glade for kontrollene, og forteller at de synes de er både lærerike og interessante, sier hun.

I Norge finnes det fem svært giftige sopptyper, som i verste fall kan føre til dødsfall. Det er spiss og butt giftslørsopp, hvit og grønn fluesopp og flatklokkehatt.

- Det er uten tvil den spisse giftslørsoppen som havner i kurven. Det har vært uvanlig store mengder av denne soppen i år. Jeg tror vi har funnet hvit fluesopp på bare én av våre turer, sier Gajic.

Soppsakkyndig Harald K. Johnsen deltok på Soppens dag ved Haukvatnet 4. september. Her var det stor aktivitet på soppkontrollen. Foto: Harald K. Johnsen

Håper flere blir soppsakkyndig

Både Gajic og Baadsvik forteller at det på det meste har vært over 50 som har deltatt på soppturene- og soppkontrollene til Trondheim sopp- og nyttevekstforening.

- På forrige søndagskontroll var det så mange at de to soppkontrollørene ikke rakk å spise matpakken sin på tre timer, forteller Baadsvik.

Begge er også skjønt enige i at soppkontrollene har en viktig funksjon.

- Vi kan ha forhindret en del forgiftninger, sier Gajic, som gjerne ser at dagens 15 soppkontrollører får flere kolleger.

​Spiss giftslørsopp er av de giftigste soppene vi har i Norge og kan gi alvorlige symptomer selv etter en liten smakebit. Harald K. Johnsen tok dette bildet i nærheten av Reppe og viser forekomsten av den svært giftige soppen. Foto: Harald K. Johnsen

Fire av ti besto prøve

Nylig ble det holdt en prøve i Trondheim hvor ti personer møtte opp for å bli godkjent som autorisert soppsakkyndig.

- Det var bare fire som sto den meget vanskelige prøven, men jeg håper de som ikke besto fortsetter å være aktiv i miljøet, sier hun.

Større interesse

Leder Jan M. Selbekk i Trondheim sopp- og nyttevekstforening forteller at det enkelte plasser har vært et veldig godt soppår.

- Vi ser at stadig flere er interessert i å finne sin egen mat i naturen. Det er trendy å plukke sopp og andre nyttevekster, sier han.

Gajic mener det har vært en hard kjerne i mange år, men nå har også folk flest fått øynene opp for sopp.

- Noen kommer med bilen full av sopp, mens andre, for eksempel småbarnsforeldre, kommer med noen sopp i neven som de har rasket med seg på en liten tur i nærområdet, forteller hun.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter