Vedtaket betyr at planene om et alpinanlegg på østsiden av Gråkallen ned mot Kobberdammen nå rykker nærmere.

Da bystyret samlet seg til møte torsdag ettermiddag måtte de gå spissrotgang mellom et 60-tall demonstranter på rådhustrappa. Naturvernforbundet i Sør-Trøndelag, Trondheim Natur og Ungdom og Trondheim naturvernforbund hadde innkalt til demonstrasjon mot vinterparken som nå skal bygges i Bymarka.

Steinar Nygaard, leder i Naturvernforbundet, sa i sin appell at han frykter for Bymarkas fremtid nå når politikerne i rådhuset legger forholdene til rette for en vinterpark.

- I alle år har politikerne i rådhuset vært enige om å bevare Bymarka som den er i dag. Den enigheten er nå brutt. Flertallet vil bygge et anlegg som ødelegge et stort område og gi negative innvirkninger på Ilavassdraget, sa Nygård.

Her kan du lese mange saker om Gråkallen vinterpark .

Se leserinnlegget: Gråkallen vinterpark – Trondheims «Rock City»?

Fjernet kravet om vei

Da Bystyret første gang ga tillatelse til å bygge Gråkallen vinterpark, ble det lagt inn såkalte rekkefølgekrav i reguleringsbestemmelsene. Den gang het det at alpinanlegget ikke kunne åpnes før det var bygget gang- og sykkelsti fra Ferista til Skisua, og at Gråkallen vinterpark skulle betale for denne veien. Kostnadene ble av rådmannen beregnet til minst 60 millioner kroner.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Vinterparken kan bli en økonomisk hengemyr

Vinterparken søkte så om dispensasjon fra dette kravet, og det var den saken som var til behandling i bystyret torsdag kveld.

Bak vedtaket om å droppe hele planen om ny gang- og sykkelsti står Arbeiderpartiet, Høyre og Frp. Debatten rundt vinterparken har rast i lang tid, og Aps samarbeidspartnere i bypolitikken, Miljøpartiet De Grønne, Venstre, SV, KrF og Senterpartiet, er alle på kollisjonskurs med Ap i denne saken. Under demonstrasjonen på rådhustrappa før bystyrets møte, møtte både varaordfører Hilde Opoku (MDG) og kommunalråd Ottar Michelsen opp for å gi sin støtte til kampen mot planene.

- Uakseptabelt

Både KrFs Geirmund Lykke og SVs Ottar Michelsen kunne ikke forstå hvorfor dette rekkefølgekravet nå skal droppes. De to mente det ikke handler om hvem som skal betale for veien, men at veien må utbedres før anlegget kan åpnes.

- Meningen med disse kravene var ikke å forhindre et alpinanlegg, eller at vi trodde at så mange skulle sykle opp dit på vinterne. Men dette handler om at trafikksikkerheten langs veien er for dårlig. Når det bygges et nytt alpinanlegg i enden av veien, så kan ikke det anlegget åpnes før de trafikale problemene er løst, sa Lykke.

SVs Ottar Michelsen mener diskusjonen ikke handler om hvem som skal betale kostnadene for bygging av gang- og sykkelvei, men at veien må bli sikrere før man lar alpinanlegget åpne.

- Det er en grunn til rekkefølgekravet i 2014 ble vedtatt, og med alpinanlegget blir det økt trafikk. Vi mener ikke at alpinanlegget skal betale for gang- og sykkelvei, men det må inn som et rekkefølgekrav, sa Michelsen.

Les også: I februar ønsket KrF å skrinlegge hele prosjektet på grunn av kostnadene

Les også: Vinterparken slipper å betale

Må bli bedre vei

Aps gruppeleder Geir Waage er enig i at trafikkforholdene langs Fjellseterveien må utbedres, men at det blir feil at det er Gråkallen vinterpark som skal betale for det.

- Forholdene langs veien bør bli bedre, men de som sykler, går eller trener på rulleski langs veien, gjør ikke det på samme årstid som når denne vinterparken skal holde åpent. Da bystyret gikk inn for disse rekkefølgekravene lå det inne planer om at det også skulle bygges en sykkelpark i vinterparken. Det skal det ikke lenger være, og derfor er disse kravene ikke lenger aktuelle. Heller ikke andre idrettslag i Trondheim må betale for rekkefølgekravene når de bygger ut anlegg, sa Waage.

Urimelig

Høyres Michael Momyr er enig med Ap i denne saken.

- Alle er enige om at belastningen på eieren er stor og at vi må gjøre noe med de forholdene som er der. Det er urimelig at utbedringen skal belastes et prosjekt vi er positive til. Vi ser at det er et anlegg som er ettertraktet og vil bli brukt av folk i alle aldre. Dette rekkefølgekravet er urimelig, det er frivillige lag og organisasjoner som står bak disse planene. Gjennomføringen av byggingen skal behandles på lik linje med alle andre idrettsutbyggere, sa Momyr.

Samtlige representanter fra Ap, Høyre, Frp og Pensjonistpartiet stemte for å la Gråkallen vinterpark slippe rekkefølgekravet. SV, V, MDG, KrF, Senterpartiet og Rødts representanter stemte for rådmannens innstilling om å opprettholde kravet. Det foreligger dermed ingen krav til at Fjellseterveien må utbedres før Gråkallen vinterpark kan strarte byggingen eller åpne dørene for det omstridte alpinanlegget i Bymarka. Det er også uklart om Fjellseterveien skal utbedres på et senere tidspunkt, eller hvordan et slik utbedring skal finansieres.

Fornøyd styreleder

Styreleder for Gråkallen vinterpark, Dag Herrem er godt fornøyd med dagens vedtak

- Dette betyr at vi klarer å opprettholde fremdriten. Vi søkte dispensajson i fjor, så det har tatt tid. Men nå er dette ryddet bort, og vi har tillatelsene vi trenger. Noen få spørsmål om parkering gjenstår, og de må vi ta ganske snart. Men vi ser for oss å starte arbeidet når snøen er biorte til våren, sier han.

- Hvem skal betale for parkeringsplassene dere trenger svar på?

- Vi har ikke lagt inn det i vårt budsjett, og mener kommunen tar den kostnaden. Kommunen dekker alltid rekkefølgebestemmelser, og jeg regner med det skjer nå også, sier han.

Gråkallen Vinterpark Foto: Illustrasjon fra Doghouse
Et 60-tall demonstranter troppet opp foran rådhuset torsdag kveld for å markere motstand mot Gråkallen vinterparks planer om alpianlegg i marka. Lederen i Naturvernforbundet i Sør-Trøndelag, Steinar Nygaard, holdt appell mot planene.
SVs Ottar Michelsen, på talerstolen, kom i mindretall i spørsmålet om Gråkallen vinterpark må betale for gang- og sykkelvei opp til Skistua. Bystyret vedtok torsdag kveld å droppe kravet om utbedringer langs Fjellseterveien. Foto: Rune Pettern Ness